Fyrværkeri-sag: Advokater er i gang med procedurer

Retssagen om de fatale fyrværkerulykker går ind i procedure-fase. Domsafsigelsen kommer muligvis allerede i dag.

Klokken ni her til formiddag gik anklager og forsvarerne for de to tiltalte i den store fyrværkerisag fra Hobro-kanten i gang med deres procedurer.

Ulykken, der kostede tre mænd livet omkring årsskiftet 2014 /2015, er enestående af sin art, på grund af antallet af omkomne. 

I den store fyrværkeiulykke i Seest, hvor en fyrværkerifabrik sprang i luften og jævnede en hel landsby med jorden, omkom en person. I de to ulykker på Hobro-egnen mistede tre mænd livet, efter de affyrede ulovlige krysantemumbomber. 

Den hovedtiltalte i sagen er sigtet for overtrædelse uagtsomt manddrab og overtrædelse af fyrværkeriloven, mens den anden står tiltalt for overtrædelse af fyrværkeriloven. 

Forsvareren for den "hovedtiltalte" dokumenterer en mentalundersøgelse, der dokumenterer, at tiltalte er velfungerende, normalbegavet og egnet til både en betinget dom eller samfundstjeneste, hvis retten finder det passende. 

- Anklageren mener, at den hovedtiltalte skal dømmes både efter fyrværkeriloven og straffeloven. Den medtiltalte skal alene dømmes efter fyrværkeriloven, fortæller reporter Robert Bedsted fra retten. 

Anklageren kalder sagen særdeles tragisk. Det er første gang, at retten skal tage stilling til, om man kan dømme for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og for at bringe andre i fare ved at sælge ulovligt farligt fyrværkeri. 

Anklageren fremhæver, at den medtiltalte har erkendt, at have overdraget fyrværkeri til den 37-årige, der døde i ulykken i Assens. Han procederer også for, at den hovedtiltalte haropbevaret ulovligt fyrværkeri. Det har han indrømmet, og derfor bør han dømmes for overtrædelse af fyrværkeriloven. Alt andet har han nægtet. Anklageren mener, at det er bevist, at han også har handlet med krysantemumbombe, som flere vidner har sagt. 

Også til sagen fra Assens, som den medtiltalte tidligere har forklaret til politiet, men siden har trukket tilbage. Anklageren mener således, at den hovedtiltalte har leveret bomber til begge ulykker. 

Anklageren mener også at det er dokumenteret, at den hovedtiltalte også har solgt til sagen fra Skjellerup, som flere vidner har forklaret. 

Anklageren henviser til vidneforklaringer, der går på, at den hovedtiltalte i området var kendt som leverandør af både lovligt og ulovligt fyrværkeri. Anklageren mener, at det er dokumenteret, at den hovedtiltalte har solgt mange krysantemumbomber, heriblandt de dræbende bomber fra ulykkerne. Der er ifølge anklageren tale om skærpende omstændigheder. 

Hvad angår straffeloven, mener anklageren, at der har været fare for andres liv. Anklageren argumenterer for, at hovedtiltalte burde være klar over, at der kunne opstå fare, og det er nok til at dømme efter "fareparagraffen". 

Bomberne i ulykkestilfældende er usædvanligt store og alt for farlige til at cirkulere blandt private (Sikkerhedsafstand 200 meter), og anklageren mener, at den hovedtiltalte var klar over dette, hvilket er en skærpende omstændighed. 

At de dræbte og sårede selv var skyld i ulykkerne, fritager ikke sælgeren for ansvar efter anklagemyndighedens opfattelse, procederer anklager i sagen. 

Det forventes, at der falder dom i sagen ved frokosttid tirsdag. 

Begge mænd nægter sig skyldige i tiltalen. 

OPDATERET 10.03. 


Seneste nyt

fra Nordjylland