Gåture for demente: Det giver indre ro

Organisationen Aktiv med demens arrangerer gåture, som giver klare tanker og et frirum til mennesker med demenssygdomme.

En gåtur i skoven er et frirum for mange. Men især for mennesker med demenssygdomme kan nogle timers spadseretur blandt træer og fuglesang gøre underværker.

Det har blandt andre Kaj Ginnerup Mortensen og John Bonderup opdaget. De lider begge af Alzheimers sygdom, og sammen med organisationen Aktiv med demens, går de jævnligt ture i skoven.

- Når jeg går herude, får jeg noget ro fra alle de frustrationer, jeg har over alting, siger John Bonderup.

- Alle vores spekulationer går væk. De går ud i naturen, siger Kaj Ginnerup Mortensen.

Med på dagens tur i skoven ved Ajstrup ved Hadsund er også Ulla Riisberg, som er projektmedarbejder i Aktiv med demens. Hun forklarer, at organisationen arrangerer turene for at give de demensramte et afbræk fra en hverdag, der kan byde på mange frustrationer, fordi man ikke længere kan leve det hverdagsliv, man plejede, og fordi man kæmper med at hske selv de simple ting.

- Man kommer ud og bruger sin krop og får naturoplevelsen, som går at hjernecellerne får bedre forbindelse med hinanden, og man så bedre kan huske, siger Ulla Riisberg.

Aktiv med demens er en organisation med base i Aalborg, og som er aktiv i otte nordjyske kommuner. Organisationen hjælper mennesker med et tidligt stadie af demens samt deres pårørende og samarbejder bladt andet med Alzheimerforeningen i Nordjylland og musikterapiuddannelsen på Aalborg Universitet.

Udover gåture, tilbyder Aktiv med demens blandt andet også træning, fællesspisning og sang. Alt sammen noget, der skal give et pusterum og give lidt mere klare tanker.

For John og Kaj er gåturene i skoven blevet et frirum, som de slet ikke kan forestille sig, at de skal undvære.

- Det kan jeg ikke. Ikke længere, siger Kaj Ginnerup Mortensen, mens John Bonderup supplerer:

- Så ville jeg godt nok blive ked af det.

www.aktivmeddemens.dk kan du læse mere om, hvilke aktiviteter organisationen tilbyder og i hvilke kommuner.

Foreningen Aktiv med demens giver demensramte en naturoplelse - og det hjælper med at håndtere sygdommen.

Seneste nyt

fra Nordjylland