Gammelt værtshus får nyt liv i Agger

I ni år har det lukkede og forfaldne værtshus Strandgården ligget øde hen som en skamplet midt i Agger. Nu har en arkitekt fra Aarhus købt ejendommen.

På Strandgårdens forfaldne vinduer er det givet et klart signal om hvad både turister og fastboende mener, der skal ske med det tidligere diskotek. Med tusch har nogen skrevet ”Riv mig ned”. De lokale er trætte af udsigten til ruinen, som de mener skræmmer turisterne væk.

- Vi i byen er meget trætte af Strandgården. Der har været meget snak om den, og jeg tror ikke der går en dag uden at nogen har snakket om strandgården, siger Peter Sørensen, der driver kiosken Vesterhavshytten og er formand for byens handelsstandsforening. Han har selv tidligere ejet Strandgården dengang der blev drevet værtshus.

De cirka 350 fastboende i Agger kan blandt andet byde på verdensballet, skulpturfestival og en anpartskøbmand. Men altså også flere forfaldne ejendomme midt i byen - ejendomme som får nogle turister til at fravælge Agger.

quote Der er et potentiale, som jeg kan se, men som måske ikke så mange andre kan se. Jeg vil lave en grim ælling til en smuk svane.

Søren Sarup, arkitekt, PURAS i Aarhus

- Det har der været. Det er noget af det turisterne snakker om. Det ser sørgeligt ud, siger Peter Sørensen.

Købt for 196.000 kroner

1. august har en arkitekt Søren Sarup fra Aarhus købt ejendommen for 196.000 kroner. Han er et kendt ansigt i Agger, hvor han går under kælenavnet Søren-sidevind. Han er kommet i Agger i over 20 år, han surfer og har også bygget sommerhuse i byen. Planen er at han vil rive to tredjedele af bygningen ned og så vil han renovere resten. Det begynder han med i efterårsferien i år.

- Der er et potentiale, som jeg kan se, men som måske ikke så mange andre kan se. Jeg vil lave en grim ælling til en smuk svane, siger Peter Sarup

Indenfor tre år vil han bygge en turistattraktion, som han ikke vil afsløre endnu. I første omgang vil han bygge et kontor og et værksted til sig selv, Hvor han kan bygge modeller til sin virksomhed. Han håber også at kunne ansætte en arkitekt i Agger.

- Jeg har svært ved at finde dygtige og selvstændige medarbejdere her i Aarhus. Her vil de alle sammen sidde på de store tegnestuer, men det regner jeg med, at jeg har nemmere ved at finde derude, siger Søren Sarup.

Agger har ikke oplevet det samme gennemrationsskifte og heller ikke lige så mange investeringer som nabobyen Klitmøller, der er i en rivende udvikling.

- Det, at jeg tager et initiativ og tør bruge nogle og tør at gøre noget, så inspirerer jeg muligvis andre til også at gøre noget. Agger trænger i det hele taget til en renovering og et løft af de bebyggede arealer, siger Søren Sarup.

Et "arkitektonisk eksperiment"

Søren Sarup vil søge EU-midler i håbet om at det kan finansiere nogen af hans planer. Byggestilen skal være det han kalder et ”arkitektonisk eksperiment”, hvor han i høj grad vil bruge genbrugsmaterialer.

- Der er nogen der gør et rigtig godt stykke arbejde i Agger, og det er fantastisk det de gør. Men byen i sit udtryk, der mangler den lidt eller meget i forhold til at blive mere attraktiv for både turister og lokale beboere, tænker jeg, siger Søren Sarup.

To gange har tidligere ejere lovet, at gøre noget ved de forfaldne bygninger og to gange er det løfte blev brudt og aggerboerne har stået skuffede tilbage. Men denne gang tror de på planerne.

- Nu kender jeg ham, der har købt det og han er en mand, der gør hvad han siger, siger Peter Sørensen.

Søren Sarup lover, at hvis alt andet fejler, så rager han alle bygninger ned, så lokalbefolkningen bliver fri for at kigge på dem.

- Jeg kan nu ikke forestille mig at det går sådan. Hvis det kræver, at jeg selv skal ud og lægge murstenene, så gør jeg det, og det ved alle aggerboer, lover Søren Sarup.

I ni år har det lukkede og forforfaldene værtshus Strandgården ligget øde hen som en skamplet midt i Agger. De lokale er trætte af udsigten til ruinen, som de mener skræmmer turisterne væk. Men nu har en arkitekt købt huset, og han lover at han vil give det et helt nyt liv.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland