Glade for overenskomst

Den nye overenskomst for omkring en halv million lønmodtagere, som blev vedtaget for en uge siden, har fået en hård medfart.

Flere faggrupper har i løbet af den seneste uge strejket og protesteret mod de nye vilkår. Men den nye aftale er kun blevet en realitet, fordi over halvdelen af medlemmerne har stemt for det, de ser som en god aftale for de næste tre år.  

På Orskov Yard i Frederikshavn har størstedelen af de ansatte stemt ja. De Orskov-ansatte er samlet under Metal Vendsyssel. 71,2 procent af Dansk Metal i alt 72.084 stemmeberettigede medlemmer stemte for overenskomsten.

- Overordnet, så synes vi, det er en god aftale, der er lavet. Det er egentlig goder til alle af vores medlemsgrupper, siger Arne M. Jensen, der er næstformand ved Metal Vendsyssel. 

Den seneste uge har der været massiv modstand mod overenskomsten fra nej-siden, og hos Metal forstår de frustrationen.  

- Det kan vi da, selvfølgelig kan vi det. Men nu skal vi ikke tage sorgerne på forskud. Nu skal vi se fremad. Nu har vi fået den her overenskomst i hus, siger Arne M. Jensen. 

Hos en anden Frederikshavn-virksomhed MAN Diesel har flertallet af omkring 100 Metal-medlemmer også stemt ja. Men det har ikke været uden overvejelser om, hvor krydset skulle sættes.    

- Det har været svært for mig. Jeg har tit kollegaer, der kommer og spørger, hvad jeg skal stemme, og jeg plejer at have en holdning, men denne gang har jeg sagt, jeg har stemt ja, men jeg synes, det er op til jer selv, siger Jonny Jacobsen, der er tillidsrepræsentant hos MAN Diesel og Turbo. 

Det er især den omdiskuterede regel om op til fem timers systematisk overarbejde om ugen, der skiller ja, og nej-siden.  

- Det er sådan inden for industrien, at vi er afhængige af overarbejde i spidsbelastninger, og hvis vi ikke tager det, så kan vi risikere, at arbejdspladsen ryger ud af landet, siger René Jørgensen, der er tillidsrepræsentant hos Orskov Yard

Selvom der har været fyret godt op under overenskomstdebatten, føler tillidsrepræsentanten hos Orskov Yard, at det nu er tid at se fremad.  

- De nej-sigere, jeg har snakket med, de respekterer det, at det er sådan, demokratiet har stemt, og så tager vi den derfra, siger René Jørgensen. 

Både 3F og Fødevareforbundet NNF har protesteret, fordi de internt stemte mod aftalen, og det giver stof til eftertanke os Metal-medlemmerne. 

- Jeg kan godt forstå, de er kede af, den store del bestemmer over de mindre afdelinger. Jeg tænker, vi er nødt til at kigge på, om det skal være sådan i fremtiden, siger Jonny Jacobsen fra MAN Diesel og Turbo. 


Seneste nyt

fra Nordjylland