Gymnasieelever debatterer med politikere

Den 3. december skal danskerne til folkeafstemning om afskaffelse af det danske retsforbehold i EU. Derfor holder mange nordjyske gymnasier i de her dage debatarrangementer for at skabe afklaring hos eleverne.

På Vesthimmerlands Gymnasium havde eleverne i dag besøg af fire politikere, der kom for at diskutere holdninger for og imod afskaffelsen af retsforbeholdet.

Alle elever fra de samfundsfaglige klasser deltog i diskussionen. For nogen af dem er det første gang, de skal sætte deres kryds i en stemmeboks.

- Jeg stemmer nej. Det er jeg sikker på! Jeg går ikke ind for EU. Jeg synes, at det er meget bureaukratisk, og jeg mener, at vi bedre selv kan tage vare på det i folketinget, siger Andreas Nykjær, der går i 2. g.

Imens er hans klassekammerat Mathias Hejlskov i tvivl om, hvad han skal stemme,forud for debatarrangementet.

- Jeg er meget åben over for det, og håber, at jeg kan blive lidt klogere. Jeg hælder lidt til begge sider, og de test jeg har taget på nettet, der står jeg midt imellem, siger Mathias Hejlskov fra 2. g.

I panelet var Stine Brix (Enhedslisten) og Jørgen Grøn (Folkebevægelsen mod EU) på Nej-siden, imens repræsenterede Torsten Schack Pedersen (Venstre) og Torsten Gejl (Alternativet) Ja-siden.

- Først og fremmet håber jeg, at eleverne tager den klare opfordring til at gå ned og stemme, for det er meget vigtigt, at vi får en høj stemmeprocent. Og så håber jeg også, at det her har løftet vidensniveauet, siger Torsten Schack Pedersen (V) efter debatten.

Efter at have hørt argumenterne for og imod, er Mathias Hejlskov ikke længere i tvivl om, hvor hans kryds skal sættes.

- Nu hælder jeg meget til at stemme ja. Selv om Danmark kommer til at afgive magt, så synes jeg, at det, at vi får stor indflydelse på Europol, det synes jeg at vi burde bibeholde, siger han.

Afstemningen foregår torsdag den 3. december.


Seneste nyt

fra Nordjylland