BLOG: Håndskrevne julekort giver tid til eftertanke

Måske er det lidt gammeldags at skrive julekort, men det giver en følelse af fordybelse og eftertanke, når man skriver julekort i hånden, mener Christian Borrisholt Steen.

Forleden dag var jeg i Kvickly for at købe julekort. Der var ikke ligefrem kø ved stativet med de flotte julekort. Men i modsætning til reolerne med CD´er og DVD´er – som jeg ofte savner - så er julekortene da heldigvis her endnu.

Jeg er helt på det rene med, at danskere under 50 år, der stadig skriver julekort, efterhånden er en uddøende race. Men jeg lever fint med visheden om, at jeg er lidt speciel og måske også lidt gammeldags. Det gør ikke ondt.

Når jeg skriver julekort har jeg det lidt på samme måde, som da jeg i folkeskolen bevidst valgte at skrive dansk stil i hånden, selvom det allerede dengang i 90´ernes skolevæsen var tilladt at skrive på computeren. Jeg havde en klar fornemmelse af, at stilen blev bedre, når jeg skrev den i hånden. Jeg koncentrerede mig mere og fordybede mig mere i skriveprocessen, blandt andet fordi det ikke var så let at rette i den håndskrevne stil, som det ville have været, hvis jeg havde skrevet på computeren. Den håndskrevne danske stil gav mig med andre ord en særlig mulighed for eftertanke. Det er lidt den samme følelse af eftertanke, jeg genoplever op til jul, når jeg sidder og skriver julekort i hånden.

Håndskrevet og personligt
Der er næppe tvivl om, at der i fremtiden vil blive endnu længere imellem de håndskrevne julekort. Men jeg er alligevel overbevist om, at det håndskrevne julekort eller brev aldrig helt vil uddø. Netop fordi vi er så gennemdigitaliserede i stort set al vores kommunikation med hinanden, tror jeg, vi vil få øjnene op for det håndskrevne ord igen som noget særligt. 

Jeg tror de fleste kan nikke genkendende til, at det at modtage et håndskrevet brev vækker en særlig glæde hos os, fordi vi typisk kun modtager håndskrevne breve fra mennesker, vi har en særlig relation til. Samtidig er det særlige rum for eftertanke, som typisk opstår, netop når jeg skriver julekort særdeles kærkommen, i en tid, som ellers for det meste er kendetegnet ved digital kommunikation i et hæsblæsende tempo uden nærmere tid til eftertanke, fordybelse og refleksion.

Denne blog er skrevet på pc, men om få dage vil jeg igen hive stikket ud og sætte mig stille og roligt i P.H. lampens skær og skrive håndskrevne julekort til de mennesker, der i særlig grad betyder noget for mig og min familie.

Rigtig glædelig jul!

OM BLOGGEREN

Christian Borrisholt Steen er familiefar, vendelbo, ordkløver og foredragsholder med en forkærlighed for dialog om etik, tro og eksistens. Han er cand.mag. i Samfundsfag og Psykologi fra Aalborg Universitet og har en masteruddannelse i etik og værdier i organisationer fra Aarhus Universitet. Han var i perioden 2012 til 2018 medlem af Det Etiske Råd.


Seneste nyt

fra Nordjylland