Højere takster kan ramme varmekunder

Takstændringer er på dagsplanen i Folketinget de her dage, og resultatet kan ramme Aalborg hårdt.

Varmeregningen kan gå hen og blive dyrere, og særligt Aalborg Kommune kan blive hårdt ramt.  

Politikerne på Christiansborg sidder de her dage og gransker en delrapport for en afgifts- og tilskudsanalyse på energiområdet, og hvis de følger rapportens anbefalinger, så kan varmeregningen fremadrettet blive en del dyrere.

Rapporten anbefaler nemlig at lægge en ekstra afgift på overskudsvarme fra industrien. I Aalborg, hvor Aalborg Varme A/S særligt bruger overskudsvarme fra Aalborg Portlands overskudsproduktion, rammes forbrugerne hårdere end andre steder, fordi taksten også indføres på allerede eksisterende anlæg, som indtil nu er gået fri af afgift

I kroner og ører vil en takststining betyde en fast sats for overskudsvarme på 22,8 kroner/GJ, hvis altså politikerne vælger at følge rapporten. Det kan alene i Aalborg snige sig op på mere end 20 millioner kroner per år for forbrugerne. For et standardhus vil det betyde cirka 350 kroner om året.

-Jeg håber, politikerne på Christiansborg besinder sig og tager dette forslag af bordet. Vi hører konstant, at vi skal have fokus på den grønne omstilling, og derfor undrer jeg mig meget over baggrunden for at indføre nye afgifter, der trækker i stik modsat retning. Det er i mine øjne meget uambitiøst og komplet uansvarligt på miljøets vegne. At Aalborg Kommunes fjernvarmekunder samtidig skal straffes økonomisk for at være langt fremme på dette område, synes jeg er helt ude i hampen, siger  Lasse P.N. Olsen, bestyrelsesformand i Aalborg Energikoncern.

Også direktøren i Aalborg A/S ærgrer sig over den mulige udsigt til en mulig takststigning.

- Netop overskudsvarme er et af de områder, vi har set et stort potentiale i og har haft stort fokus på at se nærmere på i fremtiden. Det siger sig selv, at den foreslåede høje afgiftssats vil gøre det meget mindre attraktivt for os og for erhvervsvirksomhederne, at udnytte det store potentiale, der ligger i overskudsvarme. Det kommer både til at skade arbejdet i retning af til den grønne omstilling samtidig med at vores varmekunder vil blive præsenteret for en betydelig stigning i varmeregning, hvis afgiften bliver en realitet, lyder vurderingen fra Jesper Høstgaard-Jensen, direktør i Aalborg Varme A/S.

Den endelige politiske behandling af afgifts- og tilskudsanalysen skal ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt være afsluttet inden sommerferien.


Seneste nyt

fra Nordjylland