Hovedstadskommuner vil ikke betale for højere service i Nordjylland

Det er ikke rimeligt, at hovedstadskommunerne skal betale for bedre service i Nordjylland eller resten af landet, lyder det fra 34 kommuner.

Udligningen af de danske kommuner er gået over gevind. Sådan lyder det i hvert fald fra 34 hovedstadskommuner.

Næste år står hovedstadsområdet til at skulle sende 12 milliarder afsted til kommuner i provinsen, og det er ikke fair, lyder det nu fra en sammenslutning af 34 kommuner i hovedstadsområdet.

Ifølge et regnestykket lavet af de 34 kommuner, så har en familie i hovedstadsområdet 96.000 kroner mindre til rådighed end en tilsvarende i Region Nordjylland. Det er ikke fair, mener kommunerne, der nu er gået sammen under sloganet "Stop forskelsbehandlingen nu".

- Borgerne i hovedstadsområdet betaler i dag for, at kommunerne i resten af landet kan tilbyde et højere serviceniveau, end vi kan her i hovedstadsområdet. Det er absolut ikke formålet med udligningsordningen, siger Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune, der er en af initiativragerne til til "Stop forskelsbehandlingen nu".

De 34 kommuner ønsker, at landsudligningen skal sænkes, så det kommer ned på samme niveau som efter kommunalreformen i 2007.

Fælles for kommunerne er det, at de ikke genkende billedet af, at borgerne i hovedstadsområdet skulle være særligt priviligerede i forhold til resten af landet. Argumentet er, at arbejdsløsheden i hovedstadsområdet er på samme niveau som i resten af landet, og at syv af Danmarks ti mest belastede kommuner ligger i hovedstadsområdet.

- Politikerne skal snart tage stilling til landsudligningen, og det er vores klare forventning, at de også lytter til argumenterne fra os og de 2 mio. borgere, der er bosat i hovedstadsområdet. Den nuværende ordning er absolut ikke fair, siger John Engelhardt, borgmester i Glostrup Kommune.

De 34 kommuner vil i den kommende tid tage initiativ til en dialog med bl.a. folketingspolitikerne om behovet for at sænke landsudligningen.

De 34 kommuner er: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.


Seneste nyt

fra Nordjylland