Nu kåres Årets Nordjyde - så meget betyder det at være nomineret

For Lasse Heidelbach og hans projekt "Organdonation - ja-tak" har det givet et boost at være med i Årets Nordjyde 2016 - også selv om han ikke vandt.

Onsdag aften er det igen tid til at kåre Årets Nordjyde ved et stort gallashow i Musikkens Hus, hvor i alt otte nominerede er i spil til titlen.

Sidste år blev Mikkel Salling Holmgaard den første Årets Nordjyde nogensinde, og han har siden startet Back To Life Project, som han driver i dag. Men også for de øvrige nominerede sidste år gjorde det en stor forskel at være del af showet, selv om de ikke løb med titlen og pengepræmien. 

Det oplevede i hvert fald Lasse Heidelbach, som sidste år var blandt de nominerede til prisen for sit projekt "Organdonation - ja-tak", der har til formål at få flere danskere til at tage stilling og registrere sig som organdonorer.

- Det har betydet utroligt meget at være med i sådan et show, og det betyder i det hele taget meget for sådan nogle hjertesager at få lidt omtale i medierne. Særligt når man er så "up-coming", som vi var på det tidspunkt. Vi kan mærke stor forskel fra dengang og til nu - nu bliver vi kontaktet af medier, som ved, at vi eksisterer, og gerne vil have en kommentar fra os til historier om organdonation. Så det har stor indflydelse, siger Lasse Heidelbach, der mandag aften var i studiet i livsstil- og kulturprogrammet Nordliv.

Borgerforslag på vej

Han startede foreningen "Organdonation ja-tak" i 2016, da datteren Ester fik konstateret en sjælden form for kræft i leveren og derfor havde brug for en transplantation.

Efter at have været med i Årets Nordjyde i 2016 begyndte tingene pludselig at gå hurtigt for Lasse Heidelbach og hans familie.

- Det går rigtig godt i dag. Vi har fået flere medlemmer og har haft travlt i 2017 og har det også i 2018. Derudover har vi også startet et borgerforslag, siger Lasse Heidelbach. 

Forslaget går i al sin enkelhed ud på at vende processen med at registrere sig som organdonor på hovedet, så man i stedet for aktivt at skulle registrere sig, helt automatisk bliver registreret, når man fylder 18 år.

- Der dør et menneske hver 11. dag i Danmark, fordi der ikke er organdonorer nok. Men det paradoksale er, at der kun er 22 procent af danskerne, der har tilkendegivet deres holdning til organdonation i registeret, mens 90 procent af danskerne faktisk går ind for organdonation. Derfor foreslår vi at gøre det på den her måde i stedet  for, siger Lasse Heidelbach.

Han kender det kun alt for godt fra sig selv, at man måske først tager stilling, når man selv får problematikken tæt på. Han og hustruen registrerede sig heller ikke som organdonorer, før datteren Ester fik kræft. Derfor er håbet også, at de påkrævede 50.000 danskere støtter op om forslaget på borgerforslag.dk.

Indtil videre har godt 6000 skrevet under.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland