Igen-igen: Endnu en båd på grund ud for Asaa Havn - sejler kritiseres

Søndag skete det igen. En sejlbåd måtte reddes og slæbes fri fra omdiskuteret indsejling ved Asaa. Denne gang peger skylden på sejleren selv.

Så er den gal igen. Endnu en sejlbåd måtte ringe efter hjælp og slæbes fri efter at være gået på grund ud for berygtet og stærkt kritiseret havn i Asaa. Den nye formand på havnen siger, at skylden ligger hos sejleren.

- Renden er slet ikke åben endnu. Det sker først i maj, så jeg aner ikke, hvorfor sejleren har forsøgt at komme ind, når der ikke er markeringer ude, siger Mogens Hajslund, der overtog ansvaret for havnen sidste år efter en turbulent tid for havnen. 

Den seneste alarm indløb søndag aften, og redningsbåden fra Sæby Redningsstation rykkede ud til den nødstedte sejler, hvor man hurtigt konstaterede, at det ikke kunne lade sig gøre at få båden til Asaa, fordi der ikke 'var vand i sejlrenden'. 

Derfor blev der sendt en mand fra redningsbåden over på sejlbåden med en trosse, så båden kunne slæbes hen over grunden, til der var vand nok under kølen. Herefter blev båden slæbt til Sæby.

Der er ikke meldinger om nogen tilskadekomne. 

Havnen i Asaa var sidste år genstand for særdeles kraftig og vedholdende kritik efter en serie grundstødninger og en en daværende havneformand, der insisterede på, at der var vand nok i indsejlingen til havnen, der har status af 'nødhavn'. 

Værst gik det ud over Rune La Cour Dyrvig og hans familie, som var i livsfare, da de i juli 2017 forsøgte at søge nødhavn i Asaa. På vej ind til havnen ramte de bunden i den tilsandende rende, og mens bølgerne hamrede hans sejlbåd i stykker, blev hans rædselsslagne kone og to små børn kastet rundt i kahytten, hvor han havde beordret dem i sikkerhed, mens han kæmpede med redningsfolkene for at redde båden og komme fri af grunden. 

Den sidste grundstødning er bare den sidste i en lang række og i flere tilfælde farlige grundstødninger ud for den stærkt kritiserede havn.

Formanden blev væltet

Alene i juli sidste år gik otte både på grund, og det fik kritikken til at hagle ned over Asaa Havn fra flere sider. Fra sejlere, der ikke følte sig trygge ved at sejle ind til havnen. Fra Asaa-sejlere der ikke kunne komme ud af havnen på grund af tilsanding. Og fra de omkringliggende havne, der ikke kunne forstå, at havnen kunne kalde sig 'nødhavn', når man ikke holdt indsejlingen fri for tilsanding. 

Formanden for Sæby Sejlklub, Ole Pedersen, var ude med kritik af havnen. 

Trods de mange grundstødninger og kritik fra flere sider, fastholdt den daværende formand for havnen, Knud Erik Sørensen, vedholdende at: 

- Der er vand nok, hvis man bare holder sig midt i renden. Havnen får næsten altid skylden for ikke at have fjernet sandet, hvis der sker et eller andet. Uanset om føreren af båden måske har kvajet sig en lille smule, sagde Knud Erik Sørensen i juli sidste år. 

Kritikken fra lokale sejlere, der søgte nødhavn, og offentligheden betød, at Knud Erik Sørensen i august sidste år blev vippet af pinden, og den nyudnævnte formand sagde efterfølgende: 

- Knud Erik Sørensen har kørt havnen som et enevælde, og det har fået alle til at flygte. Der har været enorm dårlig stemning på havnen i længere tid, og det skal vi have lavet om på. Vi skal genfinde hyggen og fællesskabet fra tidligere, sagde den nyudnævnte formand Mogens Hajslund i august til TV2 Nord. 

Hvorfor sejler de ind, når renden ikke er klar?

Den nye formand var ikke klar over, at en båd i aftes var gået på grund, da TV2 Nord ringer til ham. Og han er da også uforstående overfor, at båden har forsøgt at komme ind til Asaa. 

- Hvorfor sejler de ind? Sejlrenden er slet ikke klar endnu, der er ingen vand. Der er ingen bøjer eller stager ude, og det fremgår også af søkortene, at havnen kun er sejlbar fra midt maj til oktober, siger han til TV2 Nord. 

Siden han blev formand i august, er der sket flere ting på havnen. 

- Vi har ansat en ny havnefoged, der startede i april, og så kommer vi til at bruge mange flere penge på at holde sejlrenden fri for sand.

Tidligere brugte man kun en båd til at spule sandet væk fra renden med skruevandet. Det betød, at sandet bare faldt tilbage i renden, næste gang området blev ramt af store bølger.

- I år graver og suger vi sandet væk fra renden, og Brønderslev Kommune har givet en ekstrabevilling, så vi kan gøre det både i starten af maj og i løbet af sæsonen, når der opstår behov. Derefter kommer der sømærker og markeringer ud, når vi er klar, så sejlerne kan finde ind gennem sejlrenden, siger Mogens Hajslund. 

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra sejleren, der gik på grund. 


Seneste nyt

fra Nordjylland