Iltsvind i Mariager Fjord skræmmer fisketurister væk: Butik oplever nedgang på 40 procent

Iltsvindet i Mariager Fjord får konsekvenser for de steder i kommunen, der blandt andet lever af fisketurismen.

På denne tid af året ville Mariager Fjord normalt være proppet med lystfiskerere fra både ind- og udland.

Men den hede sommer har fyldt fjorden med alger, der sluger al ilten og tvinger fiskene væk.

Det går nu udover de steder i kommunen, der lever af fisketurismen, eksempelvis fiskeributikkerne og de bed & breakfasts, der ligger langs fjorden. 

Et af de steder, der er hårdt ramt af de manglende turister, er jagt- og fiskeributikken MB Jagt Fiskeri og Fritid i Hobro. 

- Det er ikke sjovt. Men vi er ikke herrer over vejret, så vi må krydse fingre for, at det vender, og der kommer gang i blæsten og regnen igen, siger Allan Pedersen, butiksassistent og ansvarlig for fiskeriafdelingen hos MB Jagt Fiskeri og Fritid. 

Normalt må Allan Pedersen løbe rundt i butikken for at nå de mange fisketurister, der kommer til Mariager om sommeren. Men i år er det anderledes.

- Hvis vi kigger på det økonomiske, så er der her i tørkeperioden en nedgang i fiskeafdelingen på op imod 40 procent, siger Allan Pedersen.

Død fjord i 1997

Den hede sommer er guld værd for algerne, der sluger al ilten i Mariager Fjord og tvinger fiskene væk. Derfor er der heller ingen turister, der gider at fiske i fjorden. Det skaber nu bekymring i Mariagerfjord Kommune.

- Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på problemet i fjorden. De første, der kan mærke det, er dem, der sælger grej og ved vores bed & breakfasts, siger Kristina Lehmann Schjøtt, turistchef i Mariagerfjord Kommune. 

Hun frygter, at Mariager Fjord kan dø helt ud, ligesom den gjorde tilbage i 1997. Her blev fisketuristerne væk i flere år.  

- Det har været meget svært at genvinde vores brand som attraktiv fiskekommune. De sidste par år har vi arbejdet rigtig meget for at tiltrække flere lystfiskerturister. Men det er klart, at hvis iltsvindsproblemet fortsætter, så søger både fiskene og lystfiskerne væk, siger Kristina Lehmann Schjøtt.

Blæst og køligt vejr kan redde fjorden

Hos jagt og fiskeributikken i Hobro håber man også på, at de kommende somre ikke bliver lige så varme og vindstille som i år.

- Sæsonen her har været ekstrem. Vi må krydse fingre for, at vi får noget mere normalt sommervejr. Det er jo lækkert at nyde det gode sommervejr, men vi vil gerne grille med kul og komme ned og fiske igen, siger Allan Pedersen. 

Det eneste, der kan løse problemet med iltsvind, er, hvis blæsevejret, der har ramt Nordjylland, fortsætter i lang nok tid til at få hvirvlet ilten grundigt rundt i fjorden.


Seneste nyt

fra Nordjylland