Ingen kontrol af boreplatforme

Selv om ophugning af boreplatforme først begynder til næste år på Frederikshavn Havn, er der allerede ankommet to platforme - uden at miljømyndighederne har løftet et øjenbryn.

De burde være nemme at få øje på. Alligevel er det lykkedes de danske miljømyndigheder at overse dem. To gigantiske boreplatforme, som det amerikanske firma Modern American Recycling Services - MARS - skal hugge op i fremtiden.

Der er strenge regler for import af skrot - og Miljøstyrelsen har lange ventetider på sagsbehandling, men boreplatformene er altså smuttet under radaren.

Da TV2 Nord spørger Miljøstyrelsen, om de har udstedt en importtilladelse, er svaret, at det har de ikke. Statens miljøkontrol mener, at boreplatformene er Frederikshavn Kommunes ansvar, da der er tale om danske platforme. Da danske platforme ikke skal importeres, er der altså ikke brug for en tilladelse.

Men på rådhuset i Frederikshavn, hvor man i øvrigt kan se begge boreplatforme fra kontorerne, er der en anden udlægning af historien.

Frederikshavn Kommune har ikke kendskab til, at der skulle være tale om danske platforme, så den lokale miljømyndighed har heller intet foretaget sig.

Selv om ophugningen af boreplatforme i Frederikshavn først begynder til næste år er der allerede ankommet to til byen.

Ifølge TV2 Nords oplysninger ER der tale om to udenlandske platforme. Den ene står registret med MARS som ejer. Den anden er ejet af det amerikanske oliefirma Ensco, der har hovedkvarter i Houston i Texas.

Flere lokale politikere undrer sig over sagen:

- Det er faktisk lidt rystende, for vi kan jo alle sammen se, at de ligger derude. Jeg forstår ikke, hvordan det kan lade sig gøre, at ingen myndigheder har gjort noget for at få styr på sagen, siger Ida Skov, byrådsmedlem for Enhedslisten i Frederikshavn Kommune.

Christina Lykke Eriksen, der er valgt til byrådet for SF, ærgrer sig over sagen.

- Jeg synes, det er en rigtig træls historie og rigtig træls, at der ikke er styr på tingene. Vi er nødt til at ruske op i Miljøstyrelsen, for de har altså et ansvar her. Det gør mig utryg, at de ikke aner, hvad der foregår, siger Christina Lykke Eriksen. 

 

Både Ida Skov og Christina Lykke Eriksen bakker i øvrigt op om satsningen på at gøre Frederikshavn til hovedby for ophugning af skibsindustri og boreplatforme, fordi de mener, at det miljømæssigt er en god løsning.

Miljøstyrelsen har ikke ønsket at kommentere TV2 Nords oplysninger, før de har undersøgt sagen igen. 

To boreplatforme er ankommet til Frederikshavn, uden miljømyndigheder har opdaget det.
To boreplatforme er ankommet til Frederikshavn, uden miljømyndigheder har opdaget det.

Seneste nyt

fra Nordjylland