Ingen rygning i arbejdstiden: Mariagerfjord vil være røgfri kommune

Ansatte i Mariagerfjord Kommune skal kvitte smøgerne i arbejdstiden.

Der hersker ingen tvivl om, at rygning er sundhedsskadeligt. Men der er meget delte meninger om, hvorvidt en arbejdsgiver eller myndighederne skal blande sig i, om folk ryger eller ej. 

I Mariagerfjord Kommune går man nu ind i diskussionen. Her er ambitionen, at kommunen skal blive en røgfri arbejdsplads i løbet af 2019.

- Det betyder, at vi skal have hjulpet dem, der ryger i dag, og det vil vi rigtig gerne. Vi vil gerne give dem et rygestopkursus, vi vil gerne give dem nogle midler til at holde op med at ryge. Og det vil vi gerne, fordi vi som kommune gerne vil have nogle medarbejdere, som vi kan have i rigtig land tid, siger Jan Thorbøll Andersen (Dansk Folkeparti), der er formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget i Mariagerfjord Kommune.

Det er en klar ambition fra Kommunernes Landsforening, at flere kommuner skal blive røgfri arbejdspladser. Lige nu er det i Nordjylland kun Vesthimmerlands Kommune, der er en røgfri arbejdsplads - dog stadig med det forbehold, at ansatte gerne må ryge, hvis de arbejder hjemmefra.

Håber på sundere ansatte

Med rygeloven fra 2007 blev det forbudt at ryge indendørs på arbejdspladser, institutioner og skoler, i kollektive transportmidler, serveringssteder og i indendørs lokaliteter, hvor der er offentlig adgang. Rygere har sidan da haft mulighed for at ryge i særligt indrettede rygerum eller uden for skolen eller arbejdspladsens matrikel. 

quote Konsekvensen skulle gerne blive, at vi får et sundere arbejdsmiljø, og det betyder også, at vi får nogle medarbejdere, som har færre sygedage og i sig selv har et sundere helbred.

Jan Thorbøll Andersen

Men i Mariagerfjord Kommune skal det nu være helt slut med overhovedet at ryge i arbejdstiden.

- Konsekvensen skulle gerne blive, at vi får et sundere arbejdsmiljø, og det betyder også, at vi får nogle medarbejdere, som har færre sygedage og i sig selv har et sundere helbred. I den yderste konsekvens kan det også betyde, at vi har nogle medarbejdere, der siger, de ikke vil arbejde for os mere, fordi de ikke kan få lov at ryge, men det håber jeg ikke, siger Jan Thorbøll Andersen.

Kræftens Bekæmpelse har udarbejdet et kort over, hvilket kommuner der har indført røgfri arbejdsplads, og i hvilket omgang. Du kan se kortet her.

I aftenens udgave af Fokus sætter vi rygning i arbejdstiden til debat. Vi får besøg af udvalgsformand i Vesthimmerlands Kommune Palle Jensen (Socialdemokratiet), og hans kollega fra Brønderslev Kommune Martin Bech (Venstre), der har vidt forskellige opfattelser af, hvor meget kommunen skal blande sig i deres ansattes privatliv.


Seneste nyt

fra Nordjylland