Bier integrerer syriske flygtninge

To syriske flygtninge er blevet medlemmer af Knivholt Bilaug i Frederikshavn og lærer på den måde om dansk foreningsliv, demokrati og ligestilling.

Samer Al Moli og Hassan Alkudsi kommer begge fra Syrien, og de har begge arbejdet med biavl i deres hjemland. Nu er de blevet medlemmer af Knivholt Bilaug, og de har fået to bistader, som bierne summer lystigt omkring.

- Vi er meget glade og taknemmelige. Og vi siger mange tak, lyder det fra Samer.

Knivholt Bilaug er en meget åben forening og har en målsætning om at hjælpe flygtninge til at blive integreret.

- Biavlere er kendt for at være nogle gamle, sure mænd, der går og bapper på en pibe. Sådan er vi ikke, og hos os kan de lære noget om at være med i en forening. Vi har både kvinder og mænd. Og kvinderne har lige så meget at sige som mændene. Det er de nok ikke vant til i Syrien, siger Bent Conradsen fra Knivholt Bilaug.

Han blev modtaget med begejstring, da han henvendte sig på asylcentret i Frederikshavn.

At Hassan så meldte sig kan meget vel vise sig at blive en gevinst for de frederikshavnske biavlere. Hjemme i Syrien havde han ikke færre end 150 bistader, og han levede af at sælge honning. Med andre ord: Han kender alt til biavl.

- I Syrien har de for eksempel en helt anden måde at bekæmpe den frygtede varroamide. Det skal vi helt sikkert høre mere om, siger Bent Conradsen.

De foreløbige to bistader står hos Dafolo på Suderbovej. Virksomheden har sponsoreret de to stader og forskelligt udstyr, der står i en container, som også er stillet gratis til rådighed.

- Til gengæld har vi fået lovning på at få en tredjedel af den honning, bierne kan lave. Men det er nu ikke det, der betyder noget, smiler direktør Hans Christian Højslet fra Dafolo.

Hassan og Samer har fået midlertidig asyl på fem år. Hassan arbejder som viceværtsassistent, og Samer arbejder på slagteri. Især Hassan drømmer om at få mange flere bistader.

- Vi begynder med to, lyder det fra de to syrere, og Dafolo-direktøren forsikrer, at der er masser af plads til flere bistader på den 30.000 kvadratmeter store grund bag virksomheden.


Seneste nyt

fra Nordjylland