Investeringsøkonom om købstilbud: Jyske Bank vil videre

Jyske Bank har ikke haft megen gavn af deres store aktiepost i Nordjyske Bank, og har ikke kunnet sælge den, så nu vil de købe resten af banken.

Det er ikke plan A når Jyske Bank tirsdag melder ud, at man ønsker at overtage de godt 60 procent af aktierne i Nordjyske Bank, som man ikke råder over i dag. Det vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

- Det har aldrig været nogen hemmelighed at Jyske Bank har haft sin ejerandel i Nordjyske Bank til salg, men man har simpelthen ikke kunnet finde en køber, og når man så fremsætter et tilbud om at købe resten af banken, så man kan sammenlægge de to banker, er det fordi man gerne vil videre, forklarer Per Hansen.

Jyske Bank hjalp Nordjyske Bank, da man i 2014 satte sig for at købe Nørresundby Bank. En virksomhed som Spar Nord dengang var hovedaktionær i og ønskede at optage som en del af forretningen. Nordjyske Bank lavede en kapitaludvidelse via aktiesalg for at finansiere opkøbet af Nørresundby Bank og køberen af den store bunke aktier endte med at hedde Jyske Bank.

Sat til salg for et år siden

Ved at hjælpe Nordjyske Bank, sørgede man for, at banken holdt fast i Bankdata-platformen som Jyske Bank har en stor ejerandel i. Samtidig afholdt man Spar Nord for at vokse voldsomt.

- Jyske Bank stillede en garanti om at de ville købe aktierne, hvis ikke, der var andre, der gjorde det, og i den sammenhæng har man nok overvurderet, hvor lokalpatriotiske nordjyderne er i forhold til deres banker, så Jyske Bank endte med at sidde med en aktiepost i Nordjyske Bank på næste 40 procent, forklarer Per Hansen.

I 2017 sætter Anders Dam i en kvartalsrapport ejerandelen i Nordjyske Bank til salg. Det kører egentlig meget godt for Nordjyske Bank, men at have en milliard stående i Nordjyske Bank-aktier gør ikke megen gavn for Jyske Bank. Nye kapitalregler betyder nemlig, at pengeinstitutter, der ejer dele af andre pengeinstitutter ikke kan tælle de dele med, når de skal opgøre deres solvensgrad.

- Groft sagt har Jyske Bank investeret en milliard kroner i noget, de ikke har den store fordel af, forklarer Per Hansen. 

Ingen købere

Da 2017 var på vej til at blive 2018 lød meldingen fra Jyske Bank, at man ikke havde kunnet finde en køber af Nordjyske Bank-aktierne. Man ville gå i tænkeboks.

- Og så har man altså tænkt, at hvis vi ikke kan komme af med aktierne, som ikke gør os noget godt, så kan vi prøve at købe hele banken istedet, siger Per Hansen og fortsætter:

- Man kan have et reelt ønske om at købe banken. Det vil give god mening, og der er et stort potentiale for at få konverteret mange af de realkreditlån, der er optaget hos Totalkredit gennem Nordjyske Bank om til lån hos BRFkredit, som Jyske Bank ejer.

- Det kan også ske, man håber at lokke Nykredit ud af busken. Jeg tror, man havde håbet på, at Nykredit ville købe aktierne, da de var til salg, men det har de enten ikke villet eller også har den pris, de har tilbudt, ikke været god nok. Det ville ellers give god mening for Nykredit at købe, for på den måde at beskytte Totalkredit-netværket i en af de store nordjyske banker, forklarer Per Hansen.

Flot tilbud - ender med salg

Nordjyske Banks aktiekurs har siden Jyske Bank offentligt satte deres aktiepost til salg, ligget lavt - kunstigt lavt, hvis man spørger Per Hansen.

- Det er helt naturligt, at der ikke er den store handelslyst, når der er så stor en aktiepost til salg, så når Jyske Bank siger, de tilbyder en pris på de aktier, de nu skal ud og købe, der er 43 procent over markedsprisen, så synes jeg ikke helt, den holder. Nordjyske Bank klarer det godt og deres kurs burde ligge på omkring 160 kroner per aktie som Nordjyske Bank selv værdisætter dem til, så når Jyske Bank tilbyder 170 kroner, så giver de en 10'er oveni hatten, siger Per Hansen.

- Det er egentlig stadig et flot tilbud, og hvis jeg skal konkludere noget på forhånd, så er det, at Jyske Bank ender med at købe Nordjyske Bank. Der kommer ingen andre købere, og nu skal de videre.

Nordjyske Banks aktie strøg, da købstilbuddet kom ud, fra en kurs på 117 kroner til en kurs på 167 kroner - blot tre kroner under Jyske Banks tilbud på 170 kroner pr. aktie.


Seneste nyt

fra Nordjylland