Isbjørneunger kønsbestemt: Lars er ene hane i hønsegården

Aalborgs Zoos to isbjørneunger blev onsdag kønsbestemt som hunner.

26. november sidste år nedkom Aalborg Zoos isbjørnehun Malik med tre små unger. Siden er kuldet blevet reduceret med en, da en unge desværre døde, men de to tilbageværende klarede skærene, og er i dag blevet fire måneder gamle.

Indtil nu har man ikke vidst, om der var tale om hanner eller hunner, men det blev der lavet om på onsdag, da to dyrlæger i samarbejde med havens dyrepassere undersøgte ungerne for at bestemme deres køn.

- Begge dyrlæger var overbeviste om, at det er hunner, så det arbejder vi ud fra nu, fortæller Frank Thomsen, der er dyrepasser i Aalborg Zoo.

Man kan, når ungerne ikke er større, ikke vide sig 100 procent sikre på kønnet, men dyrlægerne var altså ret overbeviste efter deres undersøgelser, der skete med skrig og skrål som lyd-underlæg.

- De er ikke så medgørelige, sådan nogle størrelser, og de kan sagtens bide fra sig, så det er med at holde godt fast, og så ellers bare få det overstået fortæller Frank Thomsen, der videre forklarer, at det blandt andet er ungernes lange pels der gør, at man ikke kan kønsbestemme dem blot ved øjesyn.

Muggen mor savnede sine unger

Man kunne, i sagens natur, ikke undersøge ungerne med deres mor Malik til stede, og ligesom det var nemt at tolke ungernes utilfredshed med undersøgelsen, var det klart at Malik ikke var fan af den midlertidige adskillelse fra sit afkom.

- Hun skældte ud og var godt tosset, men hun bliver hurtigt god igen. Hun fandt jo ud af, at der ikke var sket ungerne noget, og at vi ikke havde taget dem fra hende. Men det kan godt være, vi skal være ekstra gode ved hende de næste dage og give lidt flere godbidder, så vi kan få fyldt goodwill-kontoen op igen, siger Frank Thomsen.

Ungerne kom første gang ud af deres fødehule i slutningen af februar, og de har siden fødslen udviklet sig fra at være 500 gram lette, pelsløse unger til at være små bjørne, der spiser alt hvad zoo serverer for dem.

- De spiser frugt, grøntsager, kød og stort set alt hvad vi ellers serverer, men det er stadig Maliks mælk, der er deres største ernæringskilde og det er den, de skal blive store af, forklarer Frank Thomsen.

Ungerne skal, til de er mellem to og tre år, blive ved deres mor. Far Lars ønsker ikke at have med dem at gøre, og han befinder sig fysisk i sit eget aflukke i Aalborg Zoo.

Familieidyllen hvor Malik og de to unger hygger sig sammen, har dog også en ende, og den kan være ganske brat.

- Der går cirka to og et halvt år fra en isbjørn føder, til hun kommer i brunst igen, og når det sker, sparker hun ungerne ud. Det kan være fra den ene dag til den anden, hormonerne tager over, og så er hun altså helt færdig med sine unger fortæller Frank Thomsen. Til den tid vil Aalborg Zoo så, efter al sandsynlighed, sende de to unger ud i verden.

- Vi kan ikke beholde dem her. Vi skal undgå indavl, og hvis vi beholder dem, vil deres far forsøge at parre sig med dem, og de unger, der måtte komme ud af det, er ingenting værd, siger Frank Thomsen.

Der er dog lang tid til, ungerne skal ud i verden, så indtil videre kan gæster i zoo opleve ungerne i fuldt vigør. I det gode forårsvejr tumler de rundt i anlægget, de er faktisk mere brune, end de er hvide.


Seneste nyt

fra Nordjylland