Japanere så på nordjysk strik: - Jeg er lige ved at græde

Strik er ikke bare strik. Derfor er 16 strikkeentusiaster fra Japan i Nordjylland for at lære mere om den lokale strikketeknik. Tirsdag var den japanske delegation på besøg på Vendsyssel Historiske Museum, hvor de fik en mindeværdig strikkeoplevelse.

200 års nordjysk strikkehistorie blev tirsdag vist frem på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring. 16 japanske strikkeentusiaster havde indfundet sig på museet for at blive klogere på de nordjyske strikketeknikker.

- Det er meget smukt og traditionelt, så jeg synes, det er meget imponerende, siger den japanske strikkeentusiast Mayumi Matsumoto, som kommer fra storbyen Osaka.

Den nordjyske kunsthåndværker Marianne Isager fra Tversted er en superstjerne i internationale strikkekredse, og hun deler glædeligt ud af sin viden.

- Det er de samme teknikker, man bruger. Man strikker ret og man strikker vrang, men man bruger maskerne og teknikkerne på en anden måde. Vi har selvfølgelig brugt vores teknikker til at lave bindesjal, så vi kunne holde os varme om vinteren, hvorimod de i Japan måske mere har brugt det som dekoration, når de har strikket, siger Marianne Isager.

- Jeg tror, at den største forskel er, at i Japan er strik mere design- og modeorienteret, hvor strikken her uspringer fra folks hverdagsliv og derfor er mere praktisk og anvendelig, siger Mayumi Matsumoto.

Strik bringer tårerne frem

Strik er langt fra lige så udbredt i Japan, som det har været i Nordjylland igennem mange generationer, og for en af de japanske strikkeentusiaster bringer tirsdagens fremvisning de dybeste følelser frem.

- Jeg har altid været interesseret i, hvordan jeres strik er, og nu har jeg endelig fået lov at se den, så jeg er lige ved at græde, siger en rørt Chiyo Mochizaki, som kommer fra den japanske by Gifu.

- Jeg har ikke fået nogen til at græde med strik før. Det har kun været, hvis der er gået ild i noget garn, men ikke, fordi de har fået lov at se noget vendsysselsk strik, siger museumsassistent Rikke Heidemann fra Vendsyssel Historiske Museum.

Japanere vil strikke efter nordjysk opskrift

Det er tredje gang, at Vendsyssel Historiske Museum har strikkeentusiaster fra Japan på besøg.

- Det er jo helt fantastisk, at de har lyst til at komme fra den anden side af Jorden for at se, hvad vi har i vores gemmer, og de skal være hjertelig velkommen, hvis de har lyst til at komme at se noget mere, siger Rikke Heidemann.

Der kommer masser af nye strikkeideer ned i notesbøgerne. Når strikkeentusiasterne kommer hjem igen, skal strikkepindene findes frem.

- Det har været meget inspirerende at se, og jeg vil gerne genskabe nogle af de ting, jeg har set i dag, siger Chiyo Mochizaki. 

 

Strik er ikke bare strik. Derfor er 16 strikkeentusiaster fra Japan lige nu i Nordjylland for at lære mere om den strikketeknik, der bliver brugt her. I dag var den japanske delegation på besøg på Vendsyssel Historiske Museum, hvor de fik en mindeværdig strikkeoplevelse.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland