Japansk ambassadør i Frederikshavn takket være maskinmester

En maskinmester fra Frederikshavn mistede livet, da han i 1957 forsøgte at redde fiskere i nød i det sydkinesiske hav. Det blev baggrunden for en nær relation mellem Frederikshavn og den japanske region Wakayama.

Da frederikshavneren Johannes Knudsen var ombord på en Mærsk-tanker i det sydkinesiske hav tilbage i 1957, spottede han en fiskerbåd i nød. Han forsøgte at redde fiskerne på båden, men han og hans besætning døde i forsøget.

Den triste begivenhed har medført noget godt. Heltegerningen har skabt nære relationer mellem Frederikshavn og den japanske region Wakayama. Johannas Knudsen optræder i japanske skolebøger og sange, ligesom han har fået en statue opført, hvor japanere hvert år mindes ham på hans dødsdag.

For ti år siden begyndte Frederikshavn Gymnasium og Hidaka High School at udveksle elever, og det samarbejde er Japans ambassadør i Danmark, Toshiro Suzuki, i dag i Frederikshavn for at fejre. Han skal desuden åbne en Ekslibris udstilling og besøgte Johannes Knudsens grav.

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen, glæder sig over forholdet til Japan.

- Jeg håber, at vores nære relation til Japan kan skabe endnu flere muligheder i landet for vores virksomheder, for vores unge og for vores turisterhverv, siger hun.

Den japanske ambassadørs besøg slutter med et besøg på Bangsbo Museum.


Seneste nyt

fra Nordjylland