Julestemningen truet: Overproduktion presser prisen på juletræer

Pres fra udlandet gør det til en rigtig dårlig forretning at producere juletræer.

Juletiden sig nærmer og snart vil tusindvis af nordjyske familier strømme ud for at finde det perfekte juletræ. Og de vil opdage, at de billigste træer er endnu billigere end sidste år.

På grund af overproduktion af juletræer i hele Europa er prisen på de billigste træer nemlig raslet ned, og hvor det i første omgang lyder som en god nyhed for de nordjyder, der gerne vil spare penge, er det en dårlig nyhed for de nordjyske juletræsproducenter.

Dem er Ellen Bundgaard en af. Hun har, ved siden af sit normale arbejde, produceret juletræer i fire år, men det kan snart være overstået igen. Blandt sine mange træer i Vodskov har hun fundet et der, rent objektivt, er blandt de ringeste. Det vurderer hun skal sælges til eksport for omkring 30 kroner. Der er dog 28 kroner i omkostninger for at få det fældet.

- Det giver os to kroner for træet. Og det har taget 10 år, siger hun med henvisning til træets alder. Ellen Bundgaard mener prisen for træerne er alt for lav.

- Det kan ikke blive dårligeer, for så kan det ikke hænge sammen, siger hun.

Ellen Bundgaard har derimod ikke svært ved at sælge de såkaldte kvalitetstræer. Træer, der har fået den højeste klasificering, og som hun stadig får en god pris for. Problemet for hende er især, at omkring 75 % af hendes juletræer er blevet bedømt til at være træer af dårligere kvalitet, og det er ikke uden grund, at det netop er de træer, priserne er helt i bund på i øjeblikket. 

- Lige i øjeblikket er der en stor overproduktion af træer i hele Europa, og det er det der gør, at specielt de dårlige kvaliteter, har modvind lige i tiden, siger Jørgen Vestergaard, der er bestyrelsesmedlem i Danske Juletræer. Ifølge ham er det særligt i Tyskland, at der netop nu bliver produceret masser af træer i dårlig kvalitet, og det er dem, der nu presser priserne på danske juletræer.

Og selvom billige juletræer umiddelbart kan virke som en tidlig julegave til nordjyderne, kan det have store konsekvenser for juletræsproducenterne.

- Konsekvensen vil være, at der er flere, der hører op med at have juletræer eller måske tænker sig om en ekstra gang, inden de planter flere.

Den virkelighed kan meget hurtigt blive en realitet, for ifølge Jørgen Vestergaard så kan de danske producenter ikke gøre ret meget ved den kedelige situation.

- Vi kan prøve at gøre træerne så flotte som muligt. Det er det eneste vi kan gøre nu. Og så håbe at markedet bedrer sig, siger Ellen Bundgaard, der, hvis ikke priserne bliver bedre, må sige stop for sin produktion.

- Så stopper vi med at have juletræer, for så sætter vi penge til


Seneste nyt

fra Nordjylland