Jysk landmand til møde på Borgen: I lukker min bedrift

Revurdering af miljøgodkendelser kan få så store konsekvenser for Hans Andersen fra Aars, at han må dreje nøglen om.

Ammoniakudledning, natura2000-områder og miljøgodkendelser. En cocktail af begreber, der lige nu kan være på vej til, at tvinge Hans Andersen fra Aars til at lukke sin mælkeproduktion i Aars. 

På sin gård har 65-årige Hans Andersen 250 malkekvæg. Nabo til gården er et udpeget natura2000-område, der skal tages ekstra hensyn til. I de nye miljøgodkendelser ser det nu ud til, at Hans Andersen skal reducere sin ammoniakudledning med mere end 97 procent og også afgrænse området. Det kan ikke lade sig gøre uden at vinke farvel til størstedelen af køerne, og så er det umuligt at have mælkeproduktion på gården. Så må Hans Andersen lukke sin bedrift. Oven i hatten kommer et ejendomsværditab på 10 millioner kroner. Og der er ikke udsigt til én eneste krone i erstatning. 

- Jeg vil langt hellere udvikle end afvikle, men den politiske virkelighed giver mig ikke mange muligheder. Vi er sådan set låst i en umulig situation, siger Hans Andersen om sin situation. 

Hans Andersens sag er et alvorligt eksempel på de problemer, den nuværende ammoniakregulering giver ved husdyrbrug i forhold til natur. Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarers viceformand, Lars Hvidtfeldt. 

- De fremtidige udviklingsmuligheder for landbrugsejendommen med kvægbrug er jo så begrænsede, at de tvinger Hans Andersen til at lukke ned over en årrække. Der bør være fuld erstatning, når myndighederne laver så radikale indgreb i en landmands eksisterende drift, siger viceformanden. 

Onsdag tog Hans Andersen, hans søn Niels Christian Andersen,  borgmester i Vesthimmerland kommune, Knud Kristensen, formand i Agri Nord, Carl Chr. Andersen og Carsten Aarup, der er miljø- og virksomhedsrådgiver i Agri Nord så på Christiansborg for at tale deres sag. 

Her havde de møder med Erling Bonnesen (V), Thomas Danielsen (V), Lise Bech (DF), Pia Adelsteen (DF) og Mette Abildgaard (K). 

Efter mødet håber landbrugsordfører for Dansk Folkeparti, Lise Bech, at det kan lade sig gøre at finde en løsning. 

- Jeg håber, at vi kan finde en løsning hvor vi får EU-lovgivning og den nationale lovgivning til at spille sammen, for det er jo ikke kun Hans, der er ramt, der er er jo over 300 landmænd der er ramt af det her, siger Lise Bech. 

Og hvis ikke det hele lykkes i denne omgang, så har Hans Andersen ikke tænkt sig at smide håndklædet i ringen. 

- Nu har vi jo kæmpet med det her i tre år, så jeg er ved at have vænnet mig til at kæmpe. Men jeg bliver ved med at kæmpe til det her det lykkes, for alle normalt tænkende mennesker må kunne se, at det her er uretfædigt, siger Hans Andersen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland