Kendt nordjysk forfatter vinder Ordkraft-prisen 2017

Hanne-Vibeke Holst, der er født i Hjørring, følger i fodsporene på blandt andre Niels Hausgaard, der modtog prisen i 2016.

Bestyrelsen for Foreningen Ordkraft, der står bag den årlige ord-, sprog- og litteraturfestival på Nordkraft i Aalborg, har besluttet, at nordjyden Hanne-Vibeke Holst skal have Ordkraft-prisen 2017.

Prisen overrækkes på Ordkraft Festival i forbindelse med åbningen den 7. april 2017.

Hanne-Vibeke Holst får prisen for sit omfattende og markante forfatterskab, der dækker forskellige genrer som romaner, noveller, essays, børnebøger, film-og TV-manuskripter, teaterstykker og faglitterære bøger.

- Hanne-Vibeke Holsts forfatterskab er båret af lysten til at fortælle en god historie og et stort samfundsengagement. Hun blander sig og engagerer sig og bruger mange forskellige kunstneriske udtryksformer. Hun er hele tiden på vej med nye fortællinger til glæde for sit store publikum, lyder det i bestyrelsens begrundelse for at give prisen til Hanne-Vibeke Holst. Som også hæfter sig ved, at den flittige forfatter er på vej med en ny roman, som ventes at udkomme i løbet af 2017.

Hanne-Vibeke Holst er i den første kvinde, der modtager Ordkraft-prisen, der vil blive overrakt af direktør Ernst Trillingsgaard fra Aalborg Kongres-og Kulturcenter, der er medlem af Ordkrafts bestyrelse.

Den første pris blev uddelt i 2012, og den gik forfatteren Bent Haller. Så fulgte sangeren og sangskriveren Allan Olsen, forfatteren Knud Sørensen, teaterchef Morten Kirkskov fra Aalborg Teater, og i år gik prisen til multikunstneren Niels Hausgaard.

Det er langt fra første gang, at Hanne-Vibeke Holst modtager en pris.

I 2009 fik hun således Boghandlernes Gyldne Laurbær for romanen "Dronningeofret" – sidste bind i trilogien, der også omfatter "Kronprinsessen" og "Kongemordet". Trilogien er blevet dramatiseret til TV og vist med stor succes i de skandinaviske lande.

I 2009 fik hun også Danners Ærespris for i "Kongemordet" at bryde tabuet om vold mod kvinder. Netop kampen for kvinders rettigheder og ligestilling optager Hanne-Vibeke Holst stærkt.

Hanne-Vibeke Holst modtog bog-og papirbranchens Børnebogspris for "Til sommer" i 1985. Hun har desuden modtaget Kristian Dahls Mindelegat i 1986, Egholtprisen i 1997 og Søren Gyldendal Prisen i 2003. I 2004 blev hun af Landsforeningen Aktive Kvinder i Danmark kåret som "Årets Aktive Kvinde", og modtog i 2006 Dansk Kvindesamfunds Mathilde-pris. Nu føjer Ordkraft-prisen sig altså til den lange række.

Hanne-Vibeke Holst er født i Hjørring i 1959 som den ældste datter af forfatterægteparret Kirsten og Knud Holst, men voksede op i Løkken, hvor to yngre søstre kom til. I 2013 udkom romanen "Knud, den store" om hendes far – en fortælling, der fik flotte anmeldelser og lagde nye alen til hendes vækst som forfatter.

Efter sin studentereksamen fra Brønderslev Gymnasium blev Hanne-Vibeke Holst optaget på journalisthøjskolen i Århus, hvorfra hun dimitterede i 1984. Hun arbejdede blandt andet på Berlingske Tidende og Søndags BT og som freelancejournalist, inden hun blev forfatter på fuld tid.


Seneste nyt

fra Nordjylland