Kineserne er vilde med nordjysk rav

Det nordjyske rav er guld værd, og det skyldes især kineserne. Prisen på rav er nemlig så stor, at man kan leve som professionel rav-samler.

For mange er det at finde rav blot en hobby og forbundet med en hyggelig søndagstur langs stranden, men for nogle er det et levebrød. I mange tusinde kroner klassen.

- Jeg kender folk, der lever – og lever godt af at samle og sælge rav, siger Gert Ravn, der er historiker og ravekspert gennem mange år, og fortsætter:

- Sådan en ravklump kan let betale både bil, bolig og sommerferie.   

Det bedste rav er gennemsigtigt og uden ridser og især, hvis man se et insekt indkapslet i den hårde harpiks, er det mange penge værd. I dag koster førsteklasses rav lige så meget per gram som 14 karat guld, og værdien er kun steget i løbet af de sidste par år.

Den store interesse for rav og dermed de høje priser skyldes ikke mindst kineserne. I Kina er rav meget populært som udsmykning, men der bliver også både lavet drinks og medicin af det gule guld.

Herudover bruger kineserne ravet som et potensmiddel.

Men det er ikke bare lige sådan at finde det gode kvalitets rav. Der er både tidspunkter og steder, hvor heldet oftere er med.

Gert Ravn har givet kurser i at samle rav siden 1987, og derfor har han meget erfaring i finde det gule guld.

- Man skal tage høje for om vinden kommer fra øst eller vest. Er det østenvind, så er der bedst mulighed for at finde rav på Frederikshavnerkysten. Også skal det være højvande – der er chancerne bedst, siger Gert Ravn og fortsætter:

- Men man skal være hurtigt ude, for der er stor konkurrence om ravet. Nogle af de lokale kører på knallert hen langs med vandkanten og snupper de største stykker rav ved højvande. Men man kan være heldig for eksempel en juleaften eller en aften med landskamp i tv, hvor alle sidder hjemme i stuen, og ravjægeren har stranden for sig selv. 

I indslaget herunder kan du møde John Rasmussen fra Hjørring, der fandt en ravklump på 1,2 kilo og fik den vurderet til 100.000 kroner

John fra Hjørring har fået vurderet ravklump til hele 100.000 kroner

 


Seneste nyt

fra Nordjylland