Knastør natur i flammer flere steder: Gigantium i fare for at brænde igen

Fire gange har Nordjyllands Beredskab søndag måttet rykke ud til naturbrande.

Nordjyllands Beredskab har søndag haft nok at se til med at slukke flere mindre naturbrande rundt om i landsdelen. Tilfælles har brandene, der ikke er af nogen alvorlig kaliber, det at flammerne har haft gode forhold, fordi græs og anden bevoksning er knastør.

Første udrykning var søndag til Thorup Strand uden for Fjerritslev klokken 12.43. Her var der gået ild i et hedeområde, og det var kun fordi tililende lokale med pulverslukkere og spande fyldt med vand hurtigt begyndte at slukke branden, det ikke blev værre end det gjorde.

- Der var 40-50 kvadratmeter, der blev svedet af, og da vi kom derud var der ingen flammer tilbage. Vi skulle bare efterslukke, fortæller indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab i Jammerbugt Kommune Ole Leonhard.

Ifølge ham kan det have været et cigaretskod eller en varm udstødning på en bil, der har startet ilden. Det er ikke til at sige med sikkerhed, men det er helt sikkert, at branden kunne have udviklet sig.

- De borgere der var hurtige og fik slukket branden ned, skal have stor ros. Hvis det ikke var for dem, kunne flere 1000 kvadratmeter være brændt, og hvis ilden var sprunget over grusvejen var der også sommerhuse, der kunne gå op i røg, fortæller indsatslederen.

Ukrudstbrænder antændte hæk

I Arden i Mariagerfjord Kommune måtte brandvæsnet klokken 13.48 rykke ud til en mindre brand. Her var en kvinde uforvarende kommet til at sætte ild til sin hæk, da hun med en ukrudtsbrænder var ude for at holde haven pæn.

- Ukrudtsbrænderen har fået fat i noget af det tørre kvas, der ligger neders i hækken, og kvinen var faktisk dybt rystet over hvor hurtigt det gik, fortæller indsatsleder Caspar Weisberg, der var ude til branden.

Det var blot fire meter hæk, der tog skade, og det skyldes i høj grad også en hurtig indsats fra kvinden selv og hendes nabo.

- De var hurtige til at hive haveslangerne frem, så den blev begrænset, fortæller indsatslederen, der har flere gode råd til nordjyderne, der er omgivet af tør natur:

- Pak de ukrudtsbrændere ned og læg dem i haveskuret. Lad være med at tage dem frem igen før efter sommerferien, lyder det fra Caspar Weisberg.

Gigantium tæt på at gå i brand

I Aalborg Kommune måtte beredskabet to gange rykke ud søndag eftermiddag. Først måtte de klokken 14.39 køre til Sebbersund, hvor der var ild i et par hundrede kvadratmeter græs.

Her var det en ung mand, der efter en ganske farlig leg med brandbare væsker, havde fået startet en brand.

- Vi kørte ind på arealet med tankvognen og fik det slukket ned, fortæller indsatsleder Jakob Schmidt, der personligt tog en efterfølgende snak med den unge mand.

- Han var meget brødbetynget, og jeg er sikker på, at han aldrig gør sådan noget igen, siger indsatslederen.

Godt en time senere måtte Jakob Schmidt rykke ud til endnu en brand. Førstemeldingen via 112 lød, at der var ild i en industribygning, men det var altså - igen - naturen, der brændte.

- Det var noget buskads få meter fra Gigantium, der brændte. Vi fik det hurtigt slukket ned, men det kunne godt have udviklet sig til noget meget alvorligt, fortæller indsatslederen.

Tænk dig om og undgå naturbrande

Indsatsleder Caspar Weisberg, der kører ud til brande i Rebild og Mariagerfjord kommune har de seneste dage været ude til flere naturbrande. De fleste brande opstår som uheld, men uheld har bare meget nemmere ved at ske lige nu, fordi naturen er så tør.

- Der er mange brande, der kan undgåes hvis folk afventer at brænde ukrudt af eller lave bål, siger indsatslederen.

- Vi har ikke afbrændingsforbud i Nordjylland, men der er rigtig tørt, og man skal ikke lade sig narre af et par dage med regn som dem vi har haft inden for den sidste uge. Hverken jorden, planterne eller deres rødder er blevet ordentligt fugtet, så alting brænder rigtig godt, forklarer han.

Han anbefaler, at man minimerer brugen af åben ild i naturen og - hvis det endelig skal være - at man tænker sig rigtig godt om.

- Et bål i et bålfad kan virke ufarligt, men det blæser lidt lige nu, og når naturen så er så tør, som den er, skal der kun en lille glød til at starte en større brand.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland