Kommune vil fordoble grundejeres kystsikringspenge

Hjørring Kommune er snart klar med et storstilet kystsikringsprojekt, der skal være med til at forhindre flere sommerhuse i at styrte i havet.

Bølgerne æder hele tiden af kysten ved Lønstrup. Et nyt projekt skal bringe noget af den forvundne kyst tilbage igen, hvis det bliver vedtaget på et byrådsmøde på onsdag i Hjørring. 

Kommunen er nemlig klar til at fordoble det beløb, sommerhusejerne langs kysten ved Lønstrup selv vil bruge på sandfodring af i alt 7,5 kilometer kyst. Både grundejere og kommune håber, samarbejdet kan føre til, at også staten vil spytte penge i sandfodringen. 

- Vi ønsker også at sende et kraftigt signal til Folketinget om, at vi kan og vil selv, og så forventer vi også noget hjælp fra dem fremadrettet, og derfor er det her et vigtigt projekt for os. Og så forventer jeg og håber og tror, at staten kommer med langt flere midler, end vi har set hidtil, siger Søren Smalbro (Venstre), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune.

Mere sand for færre penge

Ved tidligere mindre forløb med sandfodring er det blevet kørt med lastbiler og hældt ud på stranden. Med det nye projekt er planen, at sand, der i forvejen pumpes op fra Hirtshals Havn, sejles til Lønstrup og dumpes ud for sommerhusene.

quote Vi får fire-fem gange så meget sand for de samme penge, så sparer vi alt lastbiltransport i vores kystbyer.

Søren Smalbro, Venstre

- Vi får fire-fem gange så meget sand for de samme penge, og så sparer vi alt lastbiltransport i vores kystbyer. Det er sådan set sagen i en nøddeskal, siger Søren Smalbro fra Hjørring Kommune.

En lang række grundejerforeninger i området har allerede givet tilsagn om, at de gerne vil betale til sandfodringen. Eksempelvis har hver husstand i Grundejerforeningen Nørlev Strand sagt ja til at betale 700 kroner om året de næste fem år til sandfodring.

Brug for samlet indsats

Andre grundejerforeninger er blevet enige om, at hver lodsejer skal betale op mod 1800 kroner om året.  

- Sand kender ikke grænserne, det hjælper ikke, at en forening lægger lidt ud for dem, for det flytter sig, så snart der kommer en ordentlig gang røre i vandet. Så det er nødt til at være en samlet indsats, der kommer, og det vil det her være. Det er hele området, der lægger sandet tilbage, siger Gert Frølund Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i Grundejerforeningen Nørlev Strand.  

Hvert år forsvinder der op mod 400.000 kubikmeter sand fra Hjørring Kommunes kyst - størstedelen fra den strækning, projektet koncentrerer sig om. Hjørring Kommune har sat et loft på 1,5 millioner kroner om året for, hvad de vil bruge om året på sandfodring på 1,5 millioner kroner. 

\n     

 


Seneste nyt

fra Nordjylland