Kommuner på giftsprøjten

For at spare penge dropper stadig flere nordjyske kommuner gasbrænderen - og går over til sprøjten med Round Up.

En rundspørge, som TV2/NORD har foretaget, viser, at foreløbig fem ud af de 11 kommuner her i landsdelen helt eller delvist sprøjter med Round Up for at få has på ukrudtet på offentlige arealer.

En af de kommuner, der har droppet forbuddet mod at bruge pesticider som glyphosat-stoffer og Round Up, er Frederikshavn.

Kommunen har anskaffet sig en sprøjte-maskine, der er noget af det mest hippe, når det gælder ukrudtsbekæmpelse med Round Up. En rød laserstråle foran på maskinen registrerer, hvor ukrudtet præcist er.   

- Herinde i førerhuset har jeg en computer, der fortæller når laseren rammer noget, og hvor meget der så bliver sprøjtet. Og den rammer kun det, den skal, siger specialarbejder Lene Jensen, der er en af chaufførerne på maskinen.

Med indkøbet af den avancerede maskine sparer Frederikshavn Kommune hvert år 600.000 kroner i ukrudtsbekæmpelsen på de kommunale arealer, fordi metoden ikke er nær så mandskabskrævende som gasafbrænding af ukrudtet.

- Når vi bruger gasafbrænding, kommer ukrudtet jo igen og igen. Op til 10 gange om året skal vi ud med gasbrændere bare for at holde ukrudtet nede, men med sprøjtemaskinen så dør ukrudtet faktisk, siger Søren Brønnum, der er driftskonsulent hos Park og Vej i Frederikshavn Kommune.

Fordi maskinen kun punktsprøjter, kan Frederikshavn Kommune holde forbruget af koncentreret Round Up nede på 20 liter om året for hele kommunen.

- Det er mindre, end hvad en landbrugsbrugsbedrift bruger om året. For at sætte det i relief, så bliver der hvert år brugt 1,5 million liter Round Up her i landet, og vi bruger altså kun 20 liter, forklarer driftskonsulent Søren Brønnum

Langt fra kun Frederikshavn Kommune er gået væk fra et forbud mod at bruge sprøjtemidler for at komme af med ukrudtet. Foruden Frederikshavn er også Brønderslev og Mariagerfjord hoppet på giftsprøjtevognen. Herudover sprøjter både Jammerbugt og Morsø med Round Up i bekæmpelsen af bjørneklo. I Aalborg, Hjørring, Læsø, Thisted, Rebild og Vesthimmerland bliver der fortsat kun brugt hakkejern og gasbrændere.

Men i Frederikshavn er de nu fri for at købe 5.000 kg gas hvert år.

- Vi er overbeviste om, at den her løsning er bedst for miljøet. Vi lukker jo ikke længere 16.000 tons CO2 ud i atmosfæren, siger driftskonsulent Søren Brønnum.

- I starten var jeg skeptisk, men jeg er godt nok blevet overrasket hvor lidt maskinen egentlig sprøjter. Jeg møder kun postive reaktioner blandt borgerne, siger sprøjte-maskinfører Lene Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland