Kræftens Bekæmpelse: - Fuldstændig uacceptabelt

Kræftens Bekæmpelse er på ingen måde imponeret over, at Region Nordjylland har fejlet i sagen om 519 kvinder, der blev kaldt for sent ind til supplerende undersøgelser for brystkræft.

519 nordjyske kvinder blev indkaldt for sent til supplerende undersøgelser for brystkræft. 56 af kvinderne havde rent faktisk brystkræft eller forstadier til sygdommen.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Sundhedsstyrelsen opfordres til at hanke op i regionerne, så vi sikrer, at de overholder procedurer og rettigheder, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen.

I perioden fra 1. maj 2014 til 10 februar i år er 519 nordjyske kvinder blevet indkaldt for sent til en supplerende mammografiscreening. Det har Region Nordjylland oplyst til Sundhedsstyrelsen.

Det drejer sig om kvinder, som ved først screening fik konstateret en risiko for brystkræft. Ved en nærmere undersøgelse har det vist sig, at 56 af kvinderne rent faktisk havde brystkræft eller forstadier til sygdommen.

Ifølge Region Nordjylland er der i størstedelen af tilfældene tale om nogle få dages overskridelse, men for nogle kvinder er der sket overskridelser på op til 53 dage. 

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen kalder det beskæmmende, at der nu igen er en sag om kvinder, som er blevet indkaldt for sent til en supplerende undersøgelse for brystkræft.

- Det er bare ikke godt nok, og jeg er virkelig ked af det på de berørte kvinders vegne. Brystkræft er en livstruende sygdom, og det er afgørende for behandlingsforløbet og for overlevelsen, at man kommer hurtigt i behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han opfordrer på det kraftigste Sundhedsstyrelsen til at indskærpe procedurerne og rettighederne overfor regionerne, så vi ikke fremover kommer til at se lignende sager.

- Vi må og skal have fuld tillid til, at procedurer og rettigheder bliver holdt, uanset hvor vi bor i landet, fastslår Leif Vestergaard Pedersen. 

Reglerne siger, at regionen skal tilbyde en dato for forundersøgelse senest 14 dage efter, at der er opstået mistanke om brystkræft i forbindelse med en mammografiscreening. Kan regionen ikke overholde tidsfristen, skal kvinden have tilbud om henvisning til en forundersøgelse på et sygehus i en anden region, et privat sygehus her i landet eller et sygehus i udlandet, som kan tilbyde behandlingen inden for den fastsatte maksimale ventetid. 

Over 500 kvinder er de seneste år blevet indkaldt for sent til opfølgende kræftundersøgelser. En ny redegørelse viser, at Region Nordjylland ikke har overholdt reglerne, og i 56 tilfælde er kvinder endt med diagnosen brystkræft.

Seneste nyt

fra Nordjylland