Krisen i landbruget koster små håndværksmestre levebrødet

Hos de små håndværksmestre mærker man også, at der er krise i landbruget.

Håndværkerne indtager en trist 2. plads målt på stigningen i antallet af konkurser. Byggebranchen blev de seneste 12 måneder ramt af 30 procent flere konkurser end året før. 

Hos Bygma i Aars oplever de problemet.

 - Det har primært været de mindre virksomheder, der har haft det lidt svært her i de år, hvor krisen har været. Min fornemmelse er, at det har ramt ekstra hårdt jo længere ud på landet vi kommer, siger Steen Larsen, direktør hos Bygma i Aars.

Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerland og murermester i Hornum forklarer krisen hos håndværkerne.

- Landbruget har jo altid fyldt meget i ordrebogen hos håndværkerne, og der kan vi godt mærke, at der stort set intet sker på gårdene lige nu, siger Knud Kristensen.

Men krisen i den nordjyske byggebranche kunne faktisk være meget værre, hvis ikke især de mellemstore firmaer var så fleksible. De tager nu i stigende grad opgaver i de større byer - og rejser gerne langt efter arbejdet.

- Vi kan jo bare holde ved byskiltet mandag morgen og se hvor mange håndværkere, der tager til for eksempel København og vender hjem torsdag aften. Det sker uge efter uge, siger Knud Kristensen.

Bygma i Aars har for længst indstillet sig på fænomenet, og har faktisk beholdt en stor del af omsætningen, selv om byggeopgaverne er flyttet langt væk. De tilbyder nemlig deres lokale håndværksmestre at levere materialerne fra den nærmeste Bygma - uanset hvor i landet byggepladsen er.

- Så har kunden stadigvæk sin tilhørsforhold til os, og sine prisaftaler har han stadigvæk her Fordelen er at han skal ikke ud og forhandle med en ny tømmerhandel og bruge tid på det, siger Steen Larsen, Bygma i Aars.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland