Kvinder forsvarer sig med hårlak og rustløsner

Peberspray er ulovligt i Danmark. Derfor går utrygge nordjyske kvinder rundt med hårlak i håndtasken, som de kan forsvare sig med, hvis de bliver overfaldet.

Det er en sen januar aften i 2011, men Luise Magny Jensen husker det som var det i går. Louise er 15 år, da hun bliver overfaldet af en af en mand på Gjellupstien i Aalborg Øst.

- Jeg står af bussen og går hjemad. Lige pludseligt er han bag ved mig. Han river fat i min skulder og tager fat om min mund med en læderhandske. Han prøver at få mig bagover, men jeg får revet mig løs og løber for livet, forklarer Luise Magny Jensen.

Gerningsmanden slipper væk, men overfaldet har gjort Luise så bange, at hun lige siden har gået med en hårlak i sin lomme. Den vil hun bruge hvis hun skulle bliver overfaldet igen.

- Det giver en tryghed, fordi så kan man bruge den i stedet for en peberspray, så man ikke får en bøde eller en dom for det. Jeg er stadig rædselsslagen, når det er mørkt. Jeg føler at gerningsmanden forfølger mig, siger Luise Magny Jensen.

Også kvinder der ikke har oplevet et overfald, går rundt med hårlak, deodorant og rustløsner, som de er parate til at bruge som selvforsvar. Det skriver både unge og ældre kvinder på TV2/Nords facebookside.

Det giver en tryghed, fordi så kan man bruge den i stedet for en peberspray, så man ikke får en bøde eller en dom for det.

- Da jeg kørte aftenvagt i hjemmeplejen, havde jeg altid en deo med. Det gør også rigtig ondt at få i øjnene, skriver Katja Andersen

- Har tasken fuld af ting, jeg kan forsvare mig med og går som regel i panik, hvis jeg kommer afsted uden, skriver Lisa Thia Lendal.

- Parfume, deospray, hårlak er alle tre fuld lovlige, og sprayet i ansigtet er de lige så effektive, skriver Lillian Dawson.

Hårlak, deodorant eller rustløsner gør ondt at få i øjnene ligesom peberspray, men ifølge den ledende overlæge på Øjenafdelingen på Aalborg Universitetshospital, så giver det ikke sjældent varige skader.

- Hvis man udelukkende giver et enkelt pust og bruger det til lejlighed til at løbe væk det bedste, man kan, jamen så er skadevirkningerne som regel begrænsede, forklarer ledende overlæge på Øjenafdelingen på Aalborg Universitetshospital, Carl Uggerhøj Andersen.

Overlægen fraråder dog stadig, at man bruger spray i øjnene til selvforsvar.

- Hvis den, man sprøjter på, når at lukke øjnene, inden det kommer i, så kan man ikke være sikker på, at man opnår at der kommer nogen irritationseffekt, i modsætning til hvis man bruger peberspray, siger Carl Uggerhøj Andersen.

Luises overfaldsmand blev aldrig fundet. Her fem år efter er hun stadig bange for at gå alene i mørke. Luise er klar over, at hårlakken i lommen måske er falsk tryghed. Derfor ville hun også gerne gå med en peberspray.

- Jeg synes at peberspray burde gøres lovligt til selvforsvar. Der er mange situationer, hvor man kunne få behov for det, siger Luise Magny Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland