Læsø Kommune kæmper for overlevelse

Ø-kommunens eksistens er i første omgang sikret for resten af året.

Læsø Kommune har svunget den store sparekniv for at undgå at blive sat under administration. Kommunen har blandt andet solgt nogle ejendomme og optaget lån for at finde de nødvendige penge, der sikrer kommunens økonomi året ud. 

Indbyggertallet på øen er lavt, økonomien er presset, og spørgsmålet er, om kommunen kan blive ved med at overleve, eller om den må give op og lade sig slå sammen med en anden. 

- Nu klarer vi 2016, og så går vi naturligvis i gang med 2017 og 2018, men det her er helt klart, at jeg er nødt til at tage over og snakke med Indenrigsministeren, siger borgmester Tobias Johansen. 

Godt 1800 mennesker bor på øen, hvor kommunen netop har forhindret, at indenrigsministeriet overtager den økonomiske styring, inden året er omme.

Men på trods af lappeløsningen er økonomiproblemet langt fra løst. 

- Det er ligesom at gøre i buskerne for at holde varmen. Jeg er bange for, at det er en stakket frist, siger Bjarne Svendsen, der bor på øen om økonomisituationen i kommunen. 

Læsø skulle finde 10 mio. kroner. Størstedelen af pengene er fundet i en hård gennemgang af budgettet, der nu er presset til det yderste.

- Folk de udviser den skepsis overfor dem, der sidder og regner det ud deroppe (på kommunen, red.), og det er også fuldt berettiget, siger Bjarne Svendsen. 

Læsøs turisme- og handelsliv tager de tunge økonomiskyer med ophøjet ro.

- Når et budget er truet, så vil man også som privatmand, privatvirksomhed sige, hold da op, det skal der gøres noget ved. Kan vi spare nogen steder? Det gør vi, og så skal man tjene nogle flere penge, siger Karsten Christensen, der er formand for Turisme, Erhverv og Marketing på Læsø. 

Her bunder optimismen ifølge øboerne på stigning i turismen og en fiskeindustri med gode vilkår.

Det har af flere omgange været oppe at vende, om den lille kommune med den pressede økonomi skulle nedlægges og slås sammen med en større, men det er der umiddelbart ingen af læsøboerne, der støtter op om.


Seneste nyt

fra Nordjylland