Landmænd føler sig forfulgt

 Landmænd føler sig forfulgt

15 landmænd fra Himmerland har fået deres miljøgodkendelser påklaget til miljøklagenævnet. Landboforeningen mener der er tale om en hetz mod større landbrug.

Keld Winther i Bislev ved Nibe er en af de landmænd, som har fået en miljøgodkendelse fra kommunen. Han må nu producere 1000 slagtesvin mere om året. Det har Det Økologiske Råd klaget til Miljøklagenævnet over.

- Først tror man at alt endelig er godt, og så får man en spand kold vand lige i hovedet, siger Keld Winther.

Det Økologiske Råd går alle miljøgodkendelser om husdyrudvidelser i Danmark igennem. Indtil nu har de klaget over 80 i Danmark i år. 15 af dem er sager som Agro Nordjylland har lavet.

- Man kunne jo få den tanke at Det Økologiske Råd ikke ønsker større landbrug i Danmark, siger Carsten Aarup, Natur- og miljøkonsulent, Agro Nordjylland.

Det afviser Hans Nielsen fra Det Økologiske Råd.

- Hvis udvidelserne er i orden med vores øjne, så gør vi ikke noget, uanset om de er store, siger han.

Det Økologiske Råd går målrettet efter at landmændene bruger den nyeste teknologi, når de udvider og det mener det ikke er tilfældet med Keld Winthers gård i Bislev.

- Her er der tale om at der godt kan udledes mindre ammoniak, og det mener vi man bør gøre, siger Hans Nielsen.

I Bislev overvejer Keld Winther om livet som landmand skal opgives, hvis Miljøgodkendelsen ophæves.

- Uden den ekstra produktion, mister vi de indtægter, der skal bruges til at betale renter og afdrag og så skal vi da overveje om vi skal dreje nøglen om, siger Keld Winther


Seneste nyt

fra Nordjylland