Landmænd skal rode for at hjælpe bierne

Der er væsentlig færre bier i den danske natur i dag, end der var for 30 år siden. Landbrugets hovedorganisation Landbrug & Fødevarer opfordrer derfor landmændene til at skabe bedre forhold for bierne.

Landmand Kurt Mølgaard Jørgensen er blevet mere opmærksom på, hvilke blomster han har i haven. Han vil nemlig gerne være med til at skabe bedre betingelser for bierne.

- Det er jo konstateret, at det er en art, som er i tilbagegang, og det er jo et tegn på, at der er ubalance i naturen. Og i og med at vi godt kan gøre noget i landbruget, så er vi forpligtet til at gøre det, siger Kurt Mølgaard Jørgensen, der driver landbrug ved Hollensted i Vendsyssel.

Undersøgelser viser, at bestanden af bier er markant mindre nu sammenlignet med for 30 år siden. Landbrug & Fødevarer vurderer, at bier og andre insekters bestøvning af afgrøder har en årlig værdi for landbruget på op til 690 millioner kroner.

- Bier er jo et vigtigt nyttedyr, som bestøver mange af vores planter og vores landbrugsafgrøder, og derfor synes vi, at det er ret vigtigt, at vi spørger os selv, om der er noget, vi kan gøre for at give bierne bedre vilkår, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer.

Landmændene får gode råd

Landbrug & Fødevarer har søsat en bi-kampagne, som blandt andet giver landmændene 10 konkrete råd til, hvad de kan gøre for at hjælpe bierne. Det gælder blandt andet om at rode mere, så når Kurt Mølgaard Jørgensen beskærer sine læhegn får grenene lov at blive liggende.

Men er det så nemt at gøre noget for bierne, som Landbrug & Fødevarer siger i de 10 råd?

Det er det faktisk. De allerfleste steder kan folk arrangere sådan noget uden større omkostninger, siger Kurt Mølgaard Jørgensen.

- Det er ikke et projekt, som vi kan sige til landmændene, at de kommer til at tjene flere penge på, men vi ved, at bier i det hele taget er positive og nyttige, siger Martin Merrild.

Kurt Mølgaard Jørgensen har selv tre bistader. Han har i flere år skabt bedre levevilkår for bierne omkring sin gård uden egentlig at tænke over det.

- De anbefalinger, Landbrug & Fødevarer giver, har vi mere eller mindre efterlevet alle dage, uden at vi vidste hvorfor. I og med, at vi har sådan et naturområde, som bliver dyrket ekstensivt, så har vi altid haft mange bier. Men der er plads til flere, siger Kurt Mølgaard Jørgensen.

Sådan lyder Landbrug & Fødevarers anbefalinger til landmændene: 

 
 
Foto: Landbrug & Fødevarer

 

Der er væsentlig færre bier i den danske natur i dag, end der var for 30 år siden. Landbrug & Fødevarer opfordrer derfor landmændene til at skabe bedre forhold for bierne.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland