For lang ventetid for kræftpatienter

 For lang ventetid for kræftpatienter

Aalborg sygehus har Danmarksrekord i ventetid for behandling mod bryst-og prostatakræft. Behandlingsgarantien er fire uger - men på Aalborg Sygehus er ventetiden 14 uger.

Der er travlt på onkologisk afdeling på Aalborg sygehus. Ifølge afdelingen selv er der en logisk forklaring på den lange ventetid.

- Det skyldes, at kapaciteten på stråleapparaterne er for lille i forhold til det antal patienter, som vi skal behandle, siger Lisbeth Andersen, ledende overlæge ved Aalborg Sygehus.

Næstformanden for landsforeningen mod brystkræft mener dog, at ventelisterne skyldes manglende planlægning af personalets sommerferie.

- Sådan har det været de seneste år, det drejer som logistik, og det må være muligt at ændre personalets ferieplaner, så vores patienter kan blive behandlet - også om sommeren, mener Jette Bjerrum, næstformand i Landsforeningen mod brystkræft.

Men det gøres så godt som muligt allerede mener Lisbeth Andersen:

- Vi har fire maskiner, og dem behandler vi på med lidt planlagt overtid, så det sammenlagt svarer til 4,2 maskiner, og det holder vi uanset om det er sommer, ferie eller ej, siger overlæge Lisbeth Andersen.

Ventelisterne forsvinder ikke foreløbigt. Til næste forår får afdelingen en ekstra strålekanon men den er ikke oppe på fuld kapacitet før om et år. Indtil da må patienterne være tålmodige, og det er svært.

- Vi vil da gerne behandles så hurtigt som muligt, og en forlænget ventetid kan give risiko for tilbagefald, så det er om at komme i gang med stråling og efterbehandling hurtigst muligt.


Seneste nyt

fra Nordjylland