Langt væk hjemmefra: Aalborgs kulturspidser bor i Aarhus

At bo tæt på sine medarbejdere og gæster betyder ikke meget for flere af direktørerne i de nordjyske kulturhuse.

Flere af de aalborgensiske kulturinstitutioner bliver ledet af personer, der slet ikke selv bor i regionen.

Både lederen af Kunsthal Nord, museumsdirektøren for Kunsten og teaterlederen for Teater Nordkraft bor i og omkring Aarhus.

Museumsdirektøren for Kunsten, Gitte Ørskou, har ikke lyst til at fortælle det store om sine bevæggrunde for at bo i Brabrand i Aarhus, men siger kort:

- Min bopæl i Brabrand har været et vilkår, siden jeg blev ansat, og det har ikke ført til problemer.

Lederen af Kunsthal Nord, Henrik Broch-Lips, mener, at hans bopæl i Aarhus betyder, at han kan udføre sit job bedre.

- Jeg synes faktisk, at jeg omvendt får rigtigt meget ved ikke at bo heroppe, fordi jeg jo får de her inspirationer fra andre byer – fra andre sammenhænge, kunstsammenhænge og andre kulturelle kontekster, lyder det fra Henrik Broch-Lips.

quote Hvis vi skulle sige, at man skulle bo i Aalborg for at kunne arbejde her, så tror jeg, at det ville se skidt ud for hele landsdelen.

Mads Sølver Pedersen, rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg Kommune

Flyttede tilbage til Århus

Teaterlederen på Teater Nordkraft flyttede til Aalborg fra netop Aarhus, da han fik jobbet. Han rykkede så efterfølgende tilbage til Aarhus, da hans børn flyttede tilbage til det østjyske.

Føler du, at du skal gøre dig ekstra umage for at holde fingeren i jorden i det nordjyske?

- Ja, helt klart. Det kræver virkeligt bare noget mere. Hvis ikke man bor her, kræver det noget mere, fortæller lederen på Teater Nordkraft, Jakob Højgaard Jørgensen.

Teaterlederen mener godt, at man kan mangle nogle af de nære ting, når man ikke har sin daglige gang i byen.

- Det er den der daglige og sådan lidt tilfældige kontakt i virkeligheden, som man får, som er udenfor de cirkler, man arbejder i – dem savner jeg, siger Jakob Højgaard Jørgensen.

Aalborg Kommune: Sådan er vilkårene

Rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Sølver Pedersen (Venstre), mener ikke, at det er afgørende, om byens kulturspidser bor i byen eller i regionen.

- Hvis vi skulle sige, at man skulle bo i Aalborg for at kunne arbejde her, så tror jeg, at det ville se skidt ud for hele landsdelen.

Men Aarhus ligefrem?

- Ja, men sådan er det. Det er vilkårene. De er større end os, og de har nogle større kulturinstitutioner end os. Og dermed kan de også være med til at bibringe os nogle kvaliteter, siger Mads Sølver Pedersen.

Hjørring kommer ikke til at slippe for Lars Sennels, så længe han er direktør på byens teater.

- Jeg skal ikke ligesom signalere, at Hjørring ikke er fin nok til mig eller sådan noget. Jeg holder enormt meget af at bo i byen, og derfor vil jeg gerne være her, fortæller Lars Sennels.

quote Min bopæl i Brabrand har været et vilkår, siden jeg blev ansat, og det har ikke ført til problemer.

Gitte Ørskou, museumsdirektør, Kunsten 

Vendsyssel Teater: Her bor direktøren lokalt

For Vendsyssel Teaters direktør, Lars Sennels, ville det være utænkeligt ikke at bo i Hjørring, når han arbejder der og er chef for et kulturhus.

- Det ville ikke fungere for mig. Det handler også lidt om respekt. Hvis jeg vil have folk til at komme til mig, må jeg også møde dem dér, hvor de er, fortæller Lars Sennels.

Han har tidligere boet i Holstebro, da han stod i spidsen for Musikteatret dér, og da han var PR-chef i Aalborg Kongres- og Kulturcenter valgte han at slå sig ned i regionens hovedstad.

- Om jeg så fik arbejde i Tønder eller Esbjerg, så måtte jeg rykke mig efter det. Sådan må det være, siger Lars Sennels.


Seneste nyt

fra Nordjylland