Laustsen appellerer til Støjberg i udvisningssag: - Jeg synes, hun hurtigst muligt skal finde en ordning

Bjarne Lausten opfordrer integrationsminister Inger Støjberg til hurtigst muligt at ændre de regler, der har fået en dansk-amerikansk familie fra Vodskov i klemme.

Familien Hellsten fra Vodskov er kommet i klemme i Danmarks regler om familiesammenføring, og familien bestående af Uffe Hellsten, hans amerikanske kone Quynh Doan og deres to børn var meget tæt på at blive splittet op, da Udlændingestyrelsen i april meddelte, at Quynh Doan havde fået afslag på opholdstilladelse i Danmark.

Familien har klaget over afgørelsen, og indtil klagen er færdigbehandlet kan Uffe Hellsten, der er astrofysiker og har arbejdet i USA i 20 år, beholde sin hustru i hjemmet i Vodskov, men afvises ansøgningen endnu en gang, må de givetvis sige farvel for en stund.

Årsagen er Danmarks skrappe regler om familiesammenføring, og helt konkret tilknytningskravet, der siger, at man skal have større tilknytning til Danmark end til det land man kommer fra. Og det krav har Udlændingestyrelsen altså, trods Uffe Hellstens danske herkomst og hans ægteskab med Quynh ikke vurderet, at Quynh levede op til.

Sagen vakte opsigt både i offentligheden og på Christiansborg, hvor opråb om at lempe de skrappe regler har været mange og højlydte.

Senest har det nordjyske medlem af Folketinget Bjarne Laustsen (Soc.dem.) taget sagen op, og han spurgte onsdag integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) hvordan hun forholder sig til at lave lovgivning, der kan lade den nordjyske familie forblive samlet i Danmark.

- Jeg synes, hun hurtigst muligt skal finde en ordning så udlandsdanskere, der er rejst ud, der ikke lægger nogen til last, har fået kone og børn og nu gerne vil hjem, kan komme det. Jeg synes, det er en menneskeret, at de skal have lov til at være her i Danmark, så jeg synes, hun skal skynde sig at lave nogle nye regler, lyder det fra socialdemokraten med henvisning til Inger Støjberg, der har følgende svar til Bjarne Laustsen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ønsker, at nogle flere udlandsdanskere skal have mulighed for at vende hjem med deres familie, og det er så det, vi sætter os ned og arbejder konkret med. Det gør vi i en bred kreds her i Folketinget, inklusiv Socialdemokratiet, og så må vi se om vi kan få enderne til at mødes.

Famlilen Hellsten er blevet ofre for den regelændring, der fjernede den såkaldte 26-års regel, der handler om familiesammenføring med ægtefæller fra ikke-EU lande.

Reglerne er stramme, men netop af hensyn til udenlandsdanskere havde Danmark indført 26-års reglen, der gjorde det ubetinget tilladt at tage sin ægtefælle med til Danmark, hvis man er dansk statsborger eller havde boet mindst 26 år i Danmark.

Reglen blev dog underkendt ved Menneskerettighedsdomstolen, fordi den var udtryk for forskelbehandling, og frem for at lempe reglerne for familiesammenføring generelt, fjernede man istedet 26-års reglen, der ellers var den der ville gøre det muligt for familien Hellsten at flytte fra USA til Danmark sammen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland