Ledigheden falder mest i Nordjylland - flaskehalsproblemer truer

Mens Nordjylland kan juble over det største ledighedsfald i Danmark, advarer Dansk Erhverv mod kommende flaskehalsproblemer på grund at mangel på arbejdskraft.

Nordjylland er det sted i Danmark, hvor ledigheden falder mest, viser de nyeste ledighedstal fra Danmarks Statistik.

Det er den gode nyhed. Ledigheden i regionen er faldet fra 5,0 til 4,7 procent, svarende til 800 personer.  

Fra februar til marts faldt bruttoledigheden i Nordjylland med 0,2 procentpoint. I samtlige øvrige landsdele var ledighedsprocenten enten uændret eller også faldt den med 0,1 procentpoint. I marts havde byen København og Fyn den højeste ledighed, begge med bruttoledighedsprocenter på 5,1 pct., mens Bornholm havde en bruttoledighedsprocent på 5,0 pct. Modsat er bruttoledigheden fortsat lavest i Nordsjælland med 3,1 pct.

Den dårlige nyhed er, at Dansk Erhverv stiller flaskehalsproblemer i udsigt. 

- Faldet i ledigheden gør, at vi nærmer os det strukturelle niveau for ledigheden – som vurderes at ligge i størrelsesorden 90-100.000 personer på landsplan. Dermed skal den økonomiske politik over de kommende kvartaler og år have fokus mod at sikre, at vi undgår flaskehalse på arbejdsmarkedet, lyder vurderingen fra cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

- Vi har på nuværende tidspunkt ikke behov for traditionel ekspansiv finanspolitik. Det vil faktisk blot give en stor risiko for en overophedning på vores arbejdsmarked. Vi skal i stedet have fokus rettet mod at udvide arbejdsstyrken og øge produktiviteten, så vi udnytter ressourcerne i vores økonomi bedre, uddyber han. 

Fra februar til marts faldt bruttoledigheden i hele landet for mænd med 1.500 fuldtidspersoner, mens kvinders bruttoledighed faldt med 900. Samtidig faldt bruttoledigheds-procenterne for såvel mænd som kvinder med 0,1 procentpoint. Herefter ligger mændenes og kvindernes bruttoledighedsprocent på hhv. 4,0 og 4,5 pct.  


Seneste nyt

fra Nordjylland