Lidt sejere end de fleste: VHF-studenter får hue på

Eleverne i VHF-klassen kæmper til dagligt med psykiske diagnoser - men i disse dage jubler de, når studenterhuerne mod alle odds kommer i hus. Alligevel er deres unikke uddannelse i fare for at lukke.

Kl. 8.30 mandag morgen kunne tre glade vhf-elever endelig sætte studenterhuen på hovedet efter sidste eksamen i EP (eksamens projekt). Noget ingen af dem havde turde drømme om for blot få år siden:

- Hvis jeg skal være ærlig, havde jeg ikke troet, at jeg ville nå så langt. Men jeg har fundet ud af, at jeg kan meget mere, end jeg havde regnet med, siger Simone.

Vhf (visiteret hf) er specielt tilrettelagt hf-uddannelse for normaltbegavede unge med ADHD, autismespektrum-tilstande og tilgrænsende vanskeligheder. Klassestørrelsen er cirka 14 elever, der har deres eget klasselokale. I undervisningen bliver der lagt vægt på ro, overskuelighed og en struktureret pædagogik. 

Vhf-klassen indgår på normal vis i gymnasiets helhed, og eleverne får mulighed for at deltage i de øvrige undervisningsaktiviteter og i skolens sociale liv.

Med de mange psykiske diagnoser i klasseværelset, er det da også lidt ekstra godt gået, når en af de unge kan sætte en studenterhue på hovedet. 

- Jeg havde heller ikke regnet med, at jeg ville gennemføre vhf-uddannelsen. Jeg fik min diagnose ret sent og havde egentlig fået at vide, at jeg ikke var særlig boglig stærk, så jeg regnede ikke med, at jeg kunne. Jeg prøvede alligevel og fandt ud af, at jeg faktisk er rimelig boglig stærk, fortæller Cathrine Nymann Sørensen og tilføjer: 

- Hvis jeg ikke var blevet optaget på vhf, ved jeg ikke, hvor jeg havde været i dag. Realistisk set havde jeg nok været på en erhvervsuddannelse - hvis altså jeg var kommet så langt.

Mariagerfjord Gymnasiet kæmper lige nu for at få lov til at fortsætte vhf-uddannelsen, der risikerer at lukke på grund af økonomi.

Klassen er simpelthen dyrere at drive, fordi der er sat ekstra ressourcer af til lærere og støttefunktioner til eleverne med psykiske lidelser. 

På trods af økonomien er erfaringerne, man har gjort sig på Mariagerfjord Gymnasium, så gode, at andre gymnasier også går med tanker om at lave lignende projekter og klasser. 


Seneste nyt

fra Nordjylland