Lodsejer vil give små byer en grusgrav i baghaven

En grusgrav vil gøre det meget svært at udvikle de to små byer Guldbæk og Øster Hornum i Rebild Kommune.

En lodsejer har ansøgt Region Nordjylland om at få lavet et areal på knap 25 hektar om fra mark til grusgrav.

Arealet ligger mellem de to byer Guldbæk og Øster Hornum i Rebild Kommune, og både en lokal ejendomsmægler og borgerforeningerne i de to byer, er bange for, hvad en eventuel grusgrav vil gøre for udviklingen af de små samfund.

- Salgspriserne herude, de vil helt sikkert blive påvirket, men jeg tror, at det man vil opleve herude, det er simpelthen en afmatning - at der ikke bliver solgt noget. For hvis man har sådan et anlæg i baghaven, så tror jeg man vælger at kigge et andet sted hen for at købe sin bolig, siger Inge-Lene Ebdrup, der er ejensomsmægler i Støvring.

- For vores område, som består af to små bysamfund er det vigtigt at vi kan fastholde en udvikling. Det vil sige bosætning, udstykning, nye parcelhuse. Og der er det klart for mange, at en grusgrav vil være en bremse for den udvikling, siger Peter Tuure, der er talsmand for Øster Hornum Borgerforening.

Store dele af området er på vej ud af råstofplanen for 2016. Det betyder, at man ikke vil kunne lave grusgrav i området. Beslutningen er dog ikke endelig, og derfor skubber borgerforeningerne nu på, for at få Region Nordjylland til at træffe en beslutning - og allerhelst afvise lodsejerens ansøgning. Man har sågar fået en jurist til at vurdere sagen.

- Når man anlyserer på de kriterier, der er at tage hensyn til ifølge råstofloven, så mener jeg stort set kun, der er argumenter for et afslag i sådan en sag her, siger Sten Bønsing, der er vidensjurist ved HjulmandKaptajn.

 

Lovgivningen hjælper dog ikke et afslag på vej i denne sag, mener han.

- Efter min opfattelse vil man lovligt kunne træffe begge afgørelser. Der er mest, der taler for et afslag, men det er noget man politisk må afgøre.

Rebild Kommuner har planer om en byudvidelse, men hvis grusgraven kommer, vil de nye grunde blive svære at sælge, vurderer ejensomsmægler Inge-Lene Ebdrup.

- Der er altså kun få hundrede meter fra graveområdet og over til det sted, hvor man gerne vil lave nye boliger, og jeg kan da godt blive noget bekymret for om de grunde kan afsættes, hvis man har en grusgrav så tæt på.

Lodsejeren ønskede i dag ikke at medvirke i indslaget her. Sagen skal behandles i Regionsrådet på tirsdag

 


Seneste nyt

fra Nordjylland