Løkke og Frederiksen vil finde nye løsninger på nordjyske problemer

Kystsikring og udligningsreform er to store emner i Nordjylland, og både Venstre og Socialdemokratiets statsministerkandidater er parate til at se på begge dele.

Det nye folketingsår blev tirsdag ringet i gang. Som traditionen foreskriver, dukkede folketingspolitikerne og medlemmer af kongefamilien op på Christiansborg for at deltage i Folketingets officielle åbning.

Bertel Haarder fra Venstre kunne som Folketingets længst siddende medlem ringe med klokken og erklære tinget for sat. Efterfølgende blev Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard officielt genvalgt som Folketingets formand, og så var det tid til statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale.

Miljø og klimaforandringer var et af de emner, der fyldte en del i statsministerens åbningstale. I Nordjylland har klimatilpasning i form af eksempelvis kystsikring været et varmt samtaleemne i flere år, og både Lars Løkke Rasmussen (Venstre) og statsministerkandidat Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) mener, at der skal ses på, hvad man fra Christiansborg kan gøre for dem, der bor ved kysten.

- Nordjylland skal prioriteres. Vi har i det finanslovsforslag, vi har lagt frem, afsat 1,1 milliarder til kystsikring, som blandt andet omfatter fire konkrete projekter i Nordjylland, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Der er rigtig mange danskere, der bor i nærheden af en kyst, og det er jo vidunderligt, fordi der er så smukt ved vores kyster, men det betyder også, at flere husejere og sommerhusere er blevet udsat på grund af det omskiftende vejr. Vi har foreslået, at vi prøver at tænke det forfra med en national kystsikringsfond, fordi i dag er det lidt tilfældigt, hvor staten har et engagement, og hvor den ikke har, så jeg tror, at vi skal tænke det forfra, siger Mette Frederiksen.

Tror ikke på ny udligningsordning

De nordjyske kommuner har i længere tid udtrykt ønske om at få lavet en ny udligningsordning. Udligningsordningen er et økonomisk system, som omfordeler penge mellem landets kommuner, så kommunerne kan tilbyde et mere ensartet serviceniveau.

Begge statsministerkandidater er klar til at kigge udligningsordningen efter i sømmene - men Lars Løkke Rasmussen tror ikke på, at en ny ordning kan falde på plads inden et kommende folketingsvalg:

- Jeg må desværre sige, at tanken om at få en udligningsreform i den her folketingssamling inden et folketingsvalg lader sig næppe gøre. Regeringen havde gerne set det, og vi lagde et forslag frem, vi førte forhandlinger - men vi kom ikke igennem med det. Viljen var der ikke på Christiansborg hos dem, vi skulle forhandle med. Så vi får ikke nogen ny udligningsreform før tidligst efter næste valg.

- Til gengæld har Økonomi- og Indenrigsministeriet nogle puljer, som blandt andet skal kunne bruges til at håndtere en situation som den, der måske er på Læsø, siger Lars Løkke Rasmussen.

S vil kompensere kommuner

Mette Frederiksen er ikke bare klar til at kigge på udligningsreformen, hun vil også kompensere de nordjyske kommuner, der føler sig forfordelt med den nuværende udligningsordning:

- Vi har behov for en ny udligningsreform, og mange af de nordjyske borgmestre har været gode til at sætte spørgsmålet på dagsordenen, mener Mette Frederiksen.

- Det lykkedes ikke at få en ny udligningsreform med den nuværende regering, og så valgte regeringen efterfølgende at kompensere nogle af de rige kommuner for de fejl, der har været i det, man kalder uddannelsesstatistikken. Det er noget mærkelig noget, at man kompenserer dem, der har fået for meget. Der synes jeg som socialdemokrat, at vi skal kompensere dem, der har fået for lidt, og det vil gavne en række kommuner i Nordjylland, siger Mette Frederiksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland