Løgfrøen brummer i Brønderslev

En af Danmarks mest sjældne frøer - løgfrøen, har valgt at slå sig ned i en kunstig sø lidt vest for Brønderslev. Så nu skal stedet laves om til et turistmål, så alle kan komme forbi og høre frøen.

Bjørn Kjelgaard gør klar til at tømme den kunstige sø han har selv har lavet. Inden søen kan laves om til et paradis for den meget sjældne og fredede Løgfrø, skal den tømmes for vand. Det skal gøres nu, for her om efteråret er der ingen frøer i søen.

- Lige nu der ligger frøerne gravet ned oppe i marken. De kommer først frem når det bliver mørkt og søger føde, siger Bjørn Kjelgaard til TV2/NORD.

Bjørn Kjelgaard er økologisk landmand, og han er ikke i tvivl om, at det er derfor vandet i søen er så rent at løgfrøen har slået sig ned lige her.

- Sådan tolker jeg det. Der er ingen frøer i naboernes vandhuller, siger Bjørn Kjelgaard til TV2/NORD.

Et projekt til knap en halv million kroner skal nu forvandle søen til et turistmål, hvor man kan overnatte i shelters mens man lytter den spæde lyd af løgfrøen. Det er planen at lyden af løgfrøen skal fanges af undervandsmikrofoner, og sendes ud af højtalere i shelterne.

- Det er sådan en sjov brummelyd. Det er ingen kvæklyd. Den har ingen kvækkeposer som en almindelig frø, så den brummer nede på bunden, siger Bjørn Kjelgaard til TV2/NORD.

Løgfrøen brummer kun i en enkelt måned hvert foråret. Alligevel er Bjørn Kjelgaard ikke i tvivl om at stedet nok skal blive et tilløbsstykke. Så snart har han ikke længere løgfrøerne for sig selv.

- Dem deler jeg gerne med andre. Så kan de få øjnene op for, hvad økologi gør ved vores natur, siger Bjørn Kjelgaard til TV2/NORD.

Den første skoleklasse har allerede booket sig ind i slutningen af april, så de kan høre frøene brumme hele natten.


Seneste nyt

fra Nordjylland