Lykkelig afslutning i småkage-gate: Anita får privatliv og flexjob

Det vakte stor røre, at Aalborg kommune så med, da Anita Degn lagde billeder af sit bagværk på Facebook. Billederne fik nemlig kommunen til at kræve, Anita gik op i tid.

Hvad der bare skulle have været et hyggeligt opslag om lidt bagværk i et nordjysk hjem, fik pludselig store konsekvenser for kvinden bag småkagerne – Anita Degn.  

Hun var på det tidspunkt – tilbage i december 2016 – sygemeldt og i praktik på nedsat tid, 12 timer om ugen.

quote Det er en stor sejr for Anita

3F Aalborg 

En sagsbehandler fra Aalborg Kommune faldt over billederne af hjemmebag på Anita Degns facebookside og var af den opfattelse, at når der var tid til hjemmebag, så måtte der også være tid til at arbejde fire timer mere ugentlig i praktik på sit ressourceforløb – til trods for, at Anita Degn havde kraftige rygsmerter.

Nu har sagen fået en lykkelig afslutning. Anita Degn er blevet bevilget et flexjob af kommunen.

- Det er en stor sejr for Anita og selvfølgelig også for os, lyder det fra formanden for 3F Aalborg, Allan Busk.

Både fagforeninen 3F, en lokal byrådspolitiker samt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) gik ind i sagen. De udtalte massiv kritik af Aalborg Kommunes sagsbehandling, og kommunen endte med at beklage sagen.

- Vi skal ikke være opsøgende på Facebook på den måde. Selvfølgelig er det i orden at bage lidt kager i sin fritid, lød det tilbage i december fra jobcenterchef i Aalborg Kommune, Jesper Dahlgaard, som er Anita Bang Degns sagsbehandlers overordnede. 

Den såkaldte smakagesag er slut. Anita Degn har fået tilbudt flexjob.

Efter Anita Degns sag blev kendt, så endnu et tilfælde dagens lys. Anne Marie Baumwall kom også i klemme med kommunen. I hendes tilfælde, fordi Aalborg Kommune på hendes facebookside kunne følge med i, hvor meget tid hun brugte på billard. 

- Vi har hele tiden sagt, at også sygemeldte har rettigheder, og derfor glæder det mig på begges vegne, at de nu kan komme videre med deres liv, siger formand for 3F Aalborg Allan Busk.

Trods kommunen var ude at beklage, så har de faktisk ret til fremover stadig at kigge med på de sociale medier. Men det er kun i særlige tilfælde, hvor kommunen har begrundet mistanke om snyd eller har modtaget en anmeldelse, de må ty til denne løsning.

Et facebook-opslag kan desuden aldrig stå alene som belæg for at reducere dagpenge eller kontanthjælp eller regulere arbejdsprøvning og praktik. 

Sagen om sygemeldte Anita Bang Degn begyndte, da hun bagte julesmåkager og delte et billede på facebook. Ud fra det opslag vurderede hendes sagsbehandler, at hendes arbejdstid skulle øges. Den metode får i dag kritik af både fagforeningen 3F og af beskæftigelsesminsteren. Anita Bang Degn selv har også meget svært ved at se fornuften. Se eller gense indslaget her. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland