Medicinstuderende bliver i Nordjylland

Der er håb om flere læger i Nordjylland. Otte ud af ti medicinstuderende vælger nemlig at blive i landsdelen efter, de har færdiggjort deres uddannelse.

Det er en kamp at få læger til at slå sig ned i Nordjylland, men måske vender det snart.

80 procent af de studerende på lægeuddannelsen på Aalborg Universitet vælger nemlig at blive i landsdelen, når deres embedseksamen er i hus.

Det viser en ny opgørelse, som klinisk professor og koordinator for lægeuddannelsen på Aalborg Universitet Stig Andersen har gjort op.

- Solen skinner over Nordjylland. Det er jo helt fantastiske tal, som jo er meget positivt for Nordjylland, siger Stig Andersen.

De slår rødder og knytter bånd

Ifølge professoren er der to store årsager til, at de studerende vælger at blive.

Den første er, at de efter syv års uddannelse allerede har etableret sig. De har fået venner, vante omgivelser og måske også ægtefælle og børn, som gør det besværligt at skulle flytte fra landsdelen.

Den anden årsag er, at lægeuddannelsen i Aalborg er langt mere overskuelig end i resten af landet, lyder det fra Stig Andersen.

- Når de læser her, færdes de i et klinisk overskueligt miljø. Det vil sige, at de kun er på Aalborg Universitetshospital og ikke kommer til at skulle være på for eksempel fem forskellige sygehuse, siger han.

Lægeuddannelsen i Nordjylland skiller sig ud fra landets øvrige ved at være tæt knyttet til dagligdagen på især sygehusene, men også hos de praktiserende læger.

De sidste tre år af medicinstudiet i Aalborg foregår kun på Aalborg Universitetshospital, og rundt om på afdelingerne gør man sig umage for at behandle de studerende godt, lyder det fra professor Stig Andersen.

- Det handler om, at de føler sig hjemme hos os. De studerende går rundt mellem folk, de kommer til at arbejde med i fremtiden. De kan se, at der er behov for dem, og hvis afdelingerne er gode mod dem, hvorfor så ikke blive der?, siger han.

Inspirer andre regioner

Den store succes med uddannelsen i Aalborg er tillokkende for både Region Sjælland og Region Syddanmark, der begge mangler læger, og ser gode muligheder i at efterligne Nordjylland.

- Region Sjælland og Region Syddanmark har kontaktet os for at høre, hvordan vi gør. Og de er faktisk ikke de eneste, siger Stig Andersen og fortsætter:

- I Stavanger vil de gerne starte en uddannelse op, og så har vi haft besøg af en gruppe fra Schweiz. Alle har et sygehus, men ingen uddannelse og vil vide, hvordan man så kan gøre, siger han. 

Langt hovedparten af de læger som bliver uddannet på Aalborg Universitetshospital, bliver i Nordjylland når de er færdiguddannet.

Seneste nyt

fra Nordjylland