Mindesmærke i Frederikshavn har stor betydning

I fredags blev det besluttet, at der bliver sat et mindesmærke op i Frederikshavn til ære for de 159, der omkom da færgen Scandinavian Star brændte i 1990. Sagen er i dag stadig uopklaret, og et mindesmærke vil have stor betydning for de efterladte og pårørende. Det mener en nordjysk familie.

Søstrene Karina og Bettina Burgdorff fra Aalborg har mange gode minder om deres far, Torben Porsborg. Han var en af de 30 danskere, der mistede livet om bord på Scandinavian Star, da færgen brændte i 1990.

- Jeg husker min far som en rigtig glad mand, der altid var ude på fest og ballade. En rigtig god far, fortæller Bettina Burgdorff Bendsen.

I dag, 25 år senere, mangler de et sted at tage hen og mindes deres far.

- Jeg bryder mig ikke om at komme på kirkegården. Så jeg vil gerne have et sted jeg kan tage hen, som ikke er helt så følelsesbetonet. Det andet er, at jeg har børn nu. Jeg har to drenge, og jeg vil gerne have et sted, de kan tage hen for at huske og mindes hvor de kom fra, siger Karina Burgdorff Jensen.

Karina og Bettina Burgdorff var henholdsvis ti og tolv år gamle, da de mistede deres far. I deres voksenliv har de sammen taget turen til Norge for at besøge det mindesmærke, der står på havnen i Oslo. Ved monumentet i Oslo er en kvinde med to børn illustreret, som forsøger at komme væk fra branden. På muren bag ved illustrationen hænger en tavle med navne og nationaliteter på alle, der mistede livet i Scandinavian Star-katastrofen.

- Da jeg så den her figur af kvinden, der løber med barnet for at komme væk, der blev jeg ret rørt. Og så var det også meget specielt at finde sin fars navn skrevet på den her store plade, fortæller Bettina Burgdorff Bendsen.

- Men der er langt til Oslo, og det er ikke et sted, hvor vi bare kan tage hen på de dage, hvor vi gerne vil tage de snakke om vores far. For eksempel på den 7. april eller andre dage hvor vi kunne have lyst til at snakke tingene igennem, siger Karina Burgdorff Jensen.

En række pårørende og efterladte har igennem mange år ønsket, at Frederikshavn Kommune vil stille et lignende monument op på havnen i Frederikshavn til ære for de 159 ofre for ulykken.

- Jeg synes det er vigtigt, at det er i Frederikshavn, fordi det var der Scandinavian Star skulle have lagt til. Og i den anden ende - i Oslo, der er der allerede et mindesmærke, siger Karina Burgdorff Jensen.

Også deres mor, Margit Burgdorff Olesen, støtter projektet.

- For det første fordi jeg bakker mine piger op i det her. Jeg synes også, at vi skal have den mindesten i Frederikshavn. Også fordi jeg tænker, at så stor en katastrofe der skete her i Scandinavian ved at den brændte, så mange mennesker der gik til pga. sikkerheden ikke var 100 procent i orden, det er nødvendigt, at det ikke bliver glemt, siger Margit Burgdorff Olesen.

Et mindesmærke har tre gange tidligere været på den politiske dagsorden i Frederikshavn. Tre gange er det ikke blevet til noget. Men nu er Frederikshavn Kommune blevet enige med Scandinavian Stars Danske Støtteforening om både en placering og en udformning af et mindemonument. Det forventes færdigt i efteråret 2015.


Seneste nyt

fra Nordjylland