Ministerbesøg: Thyra Frank så nærmere på friplejehjem i Asaa

Ældreministeren lagde i dag vejen forbi det nyåbnede Asaa Friplejehjem. En privat plejehjemstype, som er i fremgang i Danmark. Noget, som dog ikke bekymrer hverken minister eller borgmester.

Der var både blomster til ministeren og komplimenter i luften, da ældreminister Thyra Frank (LA) fredag formiddag besøgte det nye friplejehjem i Asaa.

Plejehjemmet er det første, private plejehjem i Brønderslev Kommune og dermed et af i alt 30 private plejehjem, som er skudt op på landsplan. Men at borgerne dermed får et alternativ til de kommunale plejehjem, bekymrer ikke Thyra Frank.

- Ved du hvad, jeg tror simpelthen ikke på, at det er starten på en skævvridning. Det er starten på en udvikling, hvor jeg, når jeg bliver gammel, kan få min kat eller fugl med på plejehjem, siger hun.

Til forskel fra kommunale plejehjem kan beboerne på friplejehjemmet i Asaa tilkøbe ekstra ydelser – som for eksempel ekstra rengøring eller ekstra tøjvask. Ligesom maden altid er hjemmelavet.

- De laver jo maden selv. Det er ikke noget med, at der kommer noget vakuumpakket udefra, siger 82-årige Lizzi Boyes.

Den hjemmelavede mad og muligheden for tilkøb af ekstra ydelser, var blandt grundene til, at hun søgte om en plads på plejehjemmet, da helbredet efterhånden drillede så meget, at en plejehjemsplads var det bedste. Hun flyttede ind som en af de første, da plejehjemmet åbnede den 1. februar.

- Og jeg har ikke fortrudt det en eneste gang. Det har jeg godt nok ikke, slår hun fast.

Indtil videre bor hun på friplejehjemmet i Asaa sammen med ni andre beboere. Der er i alt plads til 30 – fordelt på et tilsvarende antal lejligheder. Dermed er hun en del af en stigende tendens i Danmark, hvor indtil videre 30 private plejehjem har set dagens lys. Friplejehjemmet i Asaa er det første af sin slags i Brønderslev Kommune. Men dets tilstedeværelse i kommunen bekymrer ikke borgmesteren.

- Man kan altid være bekymret. Men jeg er faktisk ikke bekymret. Jeg synes, det er godt med frit valg, siger Mikael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev Kommune.

Han anerkender dog, at private plejehjem på sigt kan stille kommunen over for en udfordring.

- Kan man lave et rigtig godt friplejehjem, hvor folk gerne vil være, så får de flere kunder, og vi får færre (på kommunale plejehjem, red.). Så skal vi have det til at passe. Den opgave skal vi løse, siger Mikael Klitgaard.

Heller ikke ældreministeren ser noget problem i de private plejehjem. For hende handler det først og fremmest om de ældres velbefindende.

- Det vigtigste for mig er mangfoldigheden. At man ikke behøver være en kopi af sig selv, men kan være den original man er – hele livet, siger Thyra Frank.

På friplejehjemmet i Asaa flytter næste beboer ind om få dage, og kommunens næste friplejehjem er allerede undervejs. Det er planen, at det skal åbne i Brønderslev i foråret 2018. 

Thyra Frank besøgte fredag friplejehjemmet i Asaa. En privat plejehjemstype, som er på fremmarch i Nordjylland.

Seneste nyt

fra Nordjylland