Museum afventer dom: Er fundet af tysk kampfly danefæ?

Nationalmuseet er lige nu ved at afgøre, om det tyske kampfly kan erklæres for danefæ.

Et fund, der egentlig bare startede som en skoleopgave, ender måske som danefæ. Det er i hvert fald det, Nordjyllands Historiske Museum lige nu krydser fingre for. Nationalmuseet er nemlig ved at undersøge, om kampflyet Messerschmidt BF 109 kan erklæres for danefæ.

- Vi mener fundet har kulturhistorisk interesse. Det fortæller om Anden Verdenskrig i Nordjylland og Aalborg-området. Det vil jo betyde, fundet er sikret på museumshænder, og at alle genstande kan holdes samlet, fortæller museumsinspektør Torben Birk Sarauw fra Nordjyllands Historiske Museum.

Flyet blev fundet, da Daniel Rom Kristiansen skulle skrive en skoleopgave om Anden Verdenskrig og modstandbevægelsen. I den forbindelse kom de ved middagsbordet til at tale om, at der da vistnok gik rygter om, at der var styrtet et tysk fly ned meget tæt på gården i Birkelse under anden verdenskrig.

Det var Daniels oldefar, der boede på gården dengang, og Daniels far og onkel mente at vide, at han faktisk havde hørt flyet styrte ned.

Så var det ellers ud på marken med metaldetektor, skovl og endda også en rendegraver. Først var de ude at grave lidt i løbet af vinterferien, hvor der dukkede de første vragrester op af jorden. Sidenhen gravede de dybere, og i weekenden dukkede motorblok og ammunitiuon pludselig op, og så blev politi og ammunitionsryddere tilkaldt.

På flyet fandt man udover de jordiske rester af en endnu uidentificeret pilot også en masse papirer og bøger, og til museets overraskelse lykkes det konservatoren at omdanne en hvid rund bold til noget, der igen ligner noget læseligt.

Bøgerne og papirerne er blevet tørret og ligger nu under pres. Blandt fundene var en bog med titlen ’Der Soldaten Freund.’ Den er trykt i 1943 og indeholder blandt andet informationer om, hvordan piloten kan genkende fly samt oplysninger om, hvem der har fået ridderkors i 1943, og hvordan man kan se, hvilken grad andre soldater har.

- Der Soldaten Freund er på tykkelse med en lille bibel, og den var både bukket sammen og gennemblødt, så det kom som en overraskelse, at den kunne reddes, men de er kommet til at ligne bøger igen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland