Myndigheder kan ikke bremse Boi

For formentlig første gang nogensinde er et adoptivbarn på vej til benytte den såkaldte repatrieringsordning, hvor udlændinge bliver betalt for at rejse tilbage til deres fødeland.

25-årige Boi Gindeberg blev som 11-årig adopteret til Støvring, men hun har nu ønsket at blive sendt tilbage til Thailand, hvilket Dansk Flygtningehjælp og Herning Kommune har hjulpet med at realisere. Det sker på trods af, familie og advokat melder om flere alvorlige faresignaler.

Boi Gindebergs advokat Kaare Kristensen er i et sidste desperat forsøg på at stoppe lørdagens udrejse. I den 14 år lange sag om Boi Gindebergs statsborgerskab ser løbet dog ud til at være kørt.

-Hun forstår ikke det her, og hun forstår ikke konsekvenserne af det, og så kan det godt være man et eller andet sted siger, hun lovgivningsmæssigt er myndig, men et møde med hende vil bekræfte, at hun forstår ikke det her, siger Bois advokat Kaare Kristensen.

Herning Kommune, hvor Boi Gindeberg indtil på lørdag er bosiddende, og som bevilliger 53.000 til Boi Gindebergs hjemsendelse til Thailand, ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord:

”Der er tale om en personsag, og så har vi jo som bekendt tavshedspligt. Men jeg kan sige, at for Herning Kommune er det afgørende vigtigt, at borgerne er ordentligt vejledt om deres rettigheder. Det er tilfældet i denne sag. Der er tale om en voksen, myndig person, som har ret til at træffe egne beslutninger vedrørende eget liv.”

Ifølge hendes advokat, er Boi Gindeberg forblændet ved udsigten til de 53.000 kroner, samt de øvrige 80.000, hun vil modtage efter et år.

-Jeg er ret sikker på, at i løbet af 0,5, så er de her penge væk, og så står vi i en rigtig træls situation med Boi - måske prostitution, eller hvad hun nu skal eksistere af, og det er frygteligt at tænke på, siger Kaare Kristensen.

Det er Dansk Flygtningehjælps opgave at rådgive og vejlede udlændige, der overvejer at benytte tilbuddet om at rejse tilbage til deres fødeland mod et økonomisk tilskud. De udtaler sig ikke i den konkrete sag, og de har i dag ikke haft mulighed for at stille op til interview om de generelle retningslinjer.

”Som led i rådgivningen tales der om udlændingens baggrund for at overveje tilbagevenden, forudsætninger for en evt. reintegration i hjemlandet eller det tidligere opholdsland samt de juridiske og sociale konsekvenser, en beslutning om tilbagevenden vil have,” skriver de i en skriftlig udtalelse til TV2 Nord. 

Boi Gindeberg bor i dag på et Blå Kors-Pensionat i Herning. Hun siger selv, hun vil til Thailand for at danne par med en gravid kvinde, hun har mødt på nettet.

Eftersom hun er myndig, kan hverken Herning Kommune eller Dansk Flygtningehjælp forhindre Boi i at rejse, selvom hendes danske familie og advokat frygter, hun ikke er i stand til at klare sig alene i Thailand.

Boi Gindebergs sag om dansk statsborgerskab behandles netop nu af Folketingets indfødsretsudvalg, hvor det forventes at blive godkendt inden udgangen af 2017 – hvis hun vel at mærke ikke rejser til Thailand.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland