Nattefrost ødelægger kartoffelhøsten i Vildmosen

Natten til fredag var der nattefrost i Nordjylland, og det ødelægger måske kartoffelhøsten i Vildmosen. Kartoffelavlerne mister millioner af kroner, hvis kartoflerne ikke overlever kuldechokket

Et frygteligt syn mødte kartoffelavler Jens Dalsgaard, da han kiggede ud over sine marker tidlig fredag morgen.

Efter en nat med en højst overraskende nattefrost lå alle kartoffelplanterne fladt hen ad jorden.

- Frosten kommer jo hvert år, men det er meget sjældent, at den ender med at gøre så meget skade. Det er utroligt, at frosten kommer så sent i juni måned, siger kartoffelavler Jens Dalsgaard fra Vildmosen.

Kartoffelavlerne mister millioner
I Vildmosen er der omkring ti kartoffelavlere. Til sammen leverer de cirka 25.000 tons spisekartofler til det danske marked, så hvis høsten slår fejl, mister kartoffelavlerne mange millioner kroner.

- Vi bliver ramt på tegnebogen. Torsdag stod markerne flottere end nogensinde, og så sker der det, som ikke må ske, siger Jens Dalsgaard.

To frostgrader
Natten til fredag målte DMI en temperatur på minus to grader i græshøjde, mens lufttemperaturen kun var et lille stykke over frysepunktet.

Det overraskede også DMI's metrologer, at nattefrosten kom efter en lang periode med temperaturer mellem 25 og 30 grader.

Med lidt held overlever kartoflerne dog kuldechokket.

- Der skal komme regn og varme inden for meget kort tid, og det melder de jo. Det er i hvert fald positivt, slutter kartoffelavleren.


Seneste nyt

fra Nordjylland