Vandalisme i Lønstrup: Unicon har ansvar i sagen, siger professor

Unicon-direktør fralægger sig ethvert ansvar, efter firmaet har dumpet beton i fredet område. Juraprofessor er lodret uenig: Unicon har medansvar, siger han.

Direktøren for Danmarks største betonleverandør Unicon, Søren Holm Christensen, fralægger sig ethvert ansvar, efter en af hans betonbiler har dumpet tonsvis af beton i et fredet Natura2000område ved Lønstrup. 

Dagen før jul jævnede en bulldozer med en ukendt gerningsmand bag rattet en række klitter med jorden og kørte sandet ud over skrænten ved en række udsatte sommerhus. Herefter dumpede en betonblander fra Unicon beton ud over skrænten ned til kysten. 

- Jeg troede, det var løgn. Jeg troede simpelthen, at det var løgn, sagde Ole Ørnbøl (S), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, da han ved selvsyn besøgte området forleden. 

Han mistænker lokale sommerhusejere for at stå bag. TV2 Nord har forsøgt at få de pågældende sommerhusejere i tale, men ingen af dem har svaret på TV2 Nords henvendelser. 

Bliver meldt til politiet
Sagen er nu meldt til Kystdirektoratet, som ventes at melde sagen til politiet efter nytår. Hjørring Kommune regner også med, at de selv melder sagen til politiet. 

Direktøren for Unicon, Søren Holm Christensen, afviser, at firmaet har noget som helst ansvar i sagen. 

- Det er bygherren, som indestår for, at de nødvendige tilladelser til et byggeri (her kystsikring) foreligger. Når en kunde bestiller beton antager vi, at kunden har de nødvendige tilladelser til det byggeri, hvori betonen indgår. Kunden har ansvaret for korrekt involvering af relevante myndigheder, skriver Søren Holm Christensen og Unicon i et skriftligt svar til TV2 Nord. 

Det fredede område og klitterne mellem sommerhusene og havet er jævnet med jorden.
Det fredede område og klitterne mellem sommerhusene og havet er jævnet med jorden.
Foto: Lasse Dieckmann

Dermed lægger han op til, at Unicon bare har udført en bestilling og ikke burde have stoppet op og overvejet, om man var i gang med at begå noget ulovligt. Han har ikke ønsket at stille op til interview til TV2 Nord. 

Professor: - Der er ingen tvivl
Den udlægning og ansvarsfraskrivelse giver en juraprofessor ikke meget for. 

- Det at have modtaget en ordre er ikke ansvarsfraskrivende. Den almindelige medvirkningsregel gælder for alle strafbare lovovertrædelser - og således også den her sag, hvor Unicon også kan straffes, siger professor i jura ved Aarhus Universitet Lasse Lund Madsen.

Det er straffelovens paragraf 23 stk. 2, der kommer i spil i den her sag, mener juraprofessoren. Loven fastslår, at hvis man har medvirket til at krænke et pligtforhold, kan man også straffes, siger professoren. 

- Loven er ret utvetydig. Der gælder ikke noget ansvarsfraskrivende helle, hvor man bare kan give los, overtræde loven og henvise til, at der er nogle andre, der har ansvaret. Den går ikke, siger Lasse Lund Madsen. 

Professor: Hvor dum har man lov til at være?
Han er forundret over, at Danmarks største betonleverandør med direktør Søren Holm Christensen i spidsen vælger at skubbe ethvert ansvar over på de - indtil videre ukendte - bestillere af betonen. 

For det er ulovligt, fastslår juraeksperten. 

- For professionelle aktører gælder der temmeligt snævre grænser for, hvor dum man har lov at være. Unicon kan ikke fraskrive sig ansvar i sagen, siger juraprofessor Lasse Lund Madsen. 

Det ødelagte naturområde ved sommerhusene på Bredningen i Lønstrup. 
Det ødelagte naturområde ved sommerhusene på Bredningen i Lønstrup. 
Foto: Lasse Dieckmann
Det ødelagte naturområde ved sommerhusene på Bredningen i Lønstrup. 
Det ødelagte naturområde ved sommerhusene på Bredningen i Lønstrup. 
Foto: Lasse Dieckmann

 


Seneste nyt

fra Nordjylland