Nordjyde kåret til årets ’Økologiske Frontløber’

300 Økologiske landmænd var i weekenden samlet til generalforsamling. Her blev Per Bundgaard fra Vester Halne kåret som årets 'Økologiske frontløber´.

I weekenden var over 300 økologiske landmænd, virksomheder, køkkener og forbrugere samlet til Økologisk Landsforenings årlige generalforsamlingen. De mange deltagere kunne samtidig stemme på deres favorit til at modtage årets Økologiske Frontløber-pris i fire kategorier. Kategorien ’Næste generation’ var den økologiske planteavler Per Bundgaard fra Vester Halne blandt de nominerede. Og han vandt.

Nu er jeg jo nordjyde, så jeg er normalt beskeden, men jeg brænder for økologien 

- Nu er jeg jo nordjyde, så jeg er normalt beskeden, men jeg brænder for økologien og vil gerne udvikle den. Så det at andre økologer sætter pris på mit arbejde, gør mig utrolig glad, sagde Per Bundgaard efterfølgende.

Som den første herhjemme har han sammen med to unge landmænd stablet et sharemilker-koncept på benene. Share- milker konceptet går ud på at hvis man ikke kan eje, så må man leje. 

De to unge landmænd har investeret i 150 jerseykvier, som sidste år blev installeret i Per Bundgaards ubrugte stald, som de lejer af ham, og siden er der malket øko-mælk i en ny, mobil malkestald. Det lyder simpelt, men har været knap så enkelt.

- I starten var det svært at overbevise nogen om, at det var et godt koncept. Ikke mindst banken. Det har været en lang proces, og det var først da en projektleder fra Det Samfundsnyttige Landbrug i Økologisk Landsforening greb fat i mig, at jeg fik fornyet tro på, at det kunne lade sig gøre. Nu er banken begejstret – de har smagt på det og set, at det er en god idé. De har vænnet sig til, at selveje ikke nødvendigvis er det eneste saliggørende, siger Per Bundgaard.

Endnu et sharemilker-koncept er på vej, og Per Bundgaard forventer, at vi vil komme til at se mange flere i de kommende år. 


Seneste nyt

fra Nordjylland