Nordjyder risikerer at skulle sælge huset

Mange nordjyske arbejdsløse står til at skulle sælge huset, hvis ikke de bliver reddet på målstregen, inden de mister deres dagpenge.

Tusindvis af ledige 3F-medlemmer er nødt til at klistre et "til salg"-skilt på deres hus, hvis de mister deres dagpenge. Det viser en rundspørge fra Fagbladet 3F blandt mere end 1.000 3F-medlemmer, der står til at miste deres dagpenge det næste halve år. I alt vil hver fjerde, der mister dagpengene, være nødt til at sælge huset. Det skriver Fagbladet 3F.

Værst ser det ud i Nordjylland.

- Folk må gå fra hus og hjem, for de kan ikke betale terminen, når de mister deres dagpenge, siger Jørgen Helledie, leder af 3F's a-kasse i Frederikshavn.

Ifølge regeringen risikerer 36.169 danskere, der mangler et job, at miste deres dagpenge inden for det første halve år af 2013. Dagpengekløften er rykket et halvt år med finansloven. Først til sommer vil de ledige stå helt uden indtægt, hvis de ikke finder job.

Størst bliver problemet i Nordjylland, hvor boligmarkedet i forvejen er køligt.

- Mange er fuldstændig paniske og frustrerede. De kan ikke se sig ud af situationen og kan ikke forstå, at det her er Danmark i 2012, siger Jørgen Helledie.

Undersøgelsen viser også, at hver femte, der er truet på dagpengene, regner med, at de må gå til kommunen med skilsmissepapirer for ikke at stå uden indtægt.

Det skyldes, at det ikke er muligt at få kontanthjælp, hvis du er gift, og ægtefællen har et arbejde.

Siden undersøgelsen blev lavet, har regeringen og Enhedslisten udskudt en del af problemet et halvt år. Ledige vil kunne få en indtægt på linje med kontanthjælp, når deres dagpenge udløber det første halve år af 2013.

Her må de sælge:

Så mange svarer ja til at skulle sælge huset, hvis de mister dagpengene:

1. Nordjylland: 36 procent

2. Midtjylland: 27 procent

3. Sjælland: 25 procent

4. Syddanmark: 23 procent

5. København: 11 procent

(Kilde: Fagbladet 3F's undersøgelse blandt 1.000 ledige 3F'ere)

Seneste nyt

fra Nordjylland