Nordjyder: Sjællændere forstår os ikke

En ny Megafonmåling foretaget for TV2 viser, at næsten hver anden nordjyde er af den opfattelse, at danskere på den anden side af Storebælt ikke forstår den hverdag, de lever i.

Selvom Danmark er et forholdsvis lille land, kan der føles meget langt fra Nordjylland til Sjælland, og afstanden kan nogen gange opleves endnu længere den anden vej.

En ny undersøgelse viser, at næsten hver anden – nærmere bestemt 48 procent – af borgerne i Region Nordjylland føler, at befolkningen på den modsatte side af Storebælt ikke har en forståelse for dagligdagen i det nordjyske.

- Der kan godt være noget med kulturen, hvor vi har nogle andre arbejdsformer og arbejdspladser heroppe, som er meget i fiskeriet, kontra deres, som vi måske betegner som meget kontormæssigt, siger Frederik Christensen fra Skagen. 

For skagboerne er det særligt byens status som feriedestination og vært ved den famøse uge 29, der kan skabe de forskellige virkelighedsopfattelser.

- Dem, vi ser heroppe og lægger mærke til heroppe, det er måske meget dem, man kalder ’Hellerupdrenge,’  som kommer op og viser sig med alle deres penge og fine biler, så det kan godt være det, det bunder i, siger Frederik Christensen.

I nabokommunen mener Hjørrings borgmester, at undersøgelsen i højere grad skal ses som et udtryk for en vis ’politikerskepsis’, end decideret ’sjællænderskepsis’. Ifølge Arne Boelt oplever nordjyderne, de er længere væk fra det politiske system, og det bliver i analysen oversat til, at sjællænderne ikke forstår dem.

- Jeg tror, man skal tage det her meget alvorligt, for ellers tror jeg, man får nogle stemmeresultater, som der er nogen ovre på Christiansborg, som vil blive meget kede af, for jeg tror, man begynder at stemme på yderfløjene, fordi man vil bare have noget lavet om nu, siger Arne Boelt (Socialdemokratiet).

Til sammenligning er de tilsvarende tal for Region Syddanmark og Midtjylland 29 og 31 procent.


Seneste nyt

fra Nordjylland